Slovinský filmový Voľnobeh

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Celovečerný nízkorozpočtový projekt s názvom Voľnobeh Janeza Burgera zo Slovinska môžu priaznivci klubového filmu vidieť v našej distribúcii.

Aj ďalšie snímky ovenčené cenami z festivalov, okrem iného z predminuloročného MFF Bratislava, sú dôkazom toho, že mladým režisérom v bývalej Juhoslovanskej republike sa v poslednom čase darí.

Hrdinom komorného príbehu, ktorý by sa mohol odohrávať trebárs aj na internátoch v Mlynskej doline, je mladík Dizzy. Už mu tiahne na tridsiatku, no stále nepociťuje potrebu vymaniť sa zo stereotypu bezstarostného študentského života. Kolobeh polihovania v internátnej izbe, hrania kariet či pitiek a prázdnych diskusií s podobne založenými rovesníkmi naruší príchod nového spolubývajúceho Marka. Dizzy k nemu prechováva spočiatku pohŕdavý postoj, no postupne sa mu začne otvárať znepokojivý horizont nových životných hodnôt.

Janez Burger, podobne ako napríklad starší Emir Kusturica, vycibril svoj talent na pražskej FAMU, čo sa odrazilo aj na skromnom no prenikavom „formanovskom“ realizme Voľnobehu. Rolu Dizzyho zase presvedčivo stvárnil J. Cvitkovič, ktorý je zároveň autorom scenára a režisérom iných úspešných slovinských filmov.

(bd)

Páčil sa vám článok?