Umelecká pocta Kolomanovi Sokolovi

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keď sa 12. decembra 2002 pri príležitosti stých narodenín Kolomana Sokola otvárala v Pállfyho paláci GMB výstava Svetozár Ilavský: Asociačný experiment Sokol, nikto netušil, že svetoznámy dlhoveký rodák z Liptovského Mikuláša, sa ukončenia tejto expozície nedočká.

Tvorbu Kolomana Sokola, ktorý 12. januára zomrel v arizonskom meste Tucson, môžeme právom považovať za jeden z pilierov svetového expresionizmu. Hoci po roku 1948 sa táto legenda slovenského umenia už do krajiny pôvodu nevrátila a pôsobila najprv v Paríži a potom v USA, vplyv jej tvorivého odkazu bol u nás vždy citeľný.

Napríklad Svetozárovi Ilavskému, jednej z profilujúcich osobností strednej slovenskej výtvarníckej generácie, učarovali Sokolove maľby a grafiky natoľko, že z nich urobil objekt asociačného experimentu, humornej aj vážnej, no v každom prípade svojráznej hry.

Ako tvrdí v katalógu výstavy psychiater Peter Breier: „asociačný experiment je projektívna metóda, pri ktorej má testovaná osoba čo najrýchlejšie reagovať... na súbor slov alebo podnetov iných zmyslových modalít. Test odhaľuje skryté a potlačované emócie, odchýlky myslenia a štruktúry osobnosti“. Ilavský sa s úctou približuje nespútanému Sokolovmu rukopisu, komentuje ho záhadnými poznámkami či pečiatkami, konfrontuje ho s vlastným videním, mieša so sebairóniou a posúva ho do nových významových rovín.

Hoci v domaľovaných a plasticky či konceptuálne dopĺňaných reprodukciách je Sokolova prítomnosť najočividnejšia, neprvoplánové vplyvy v ostatných dielach s použitými rôznymi technikami a materiálmi, sú pre diváka často vzrušujúcou hádankou. Aj keď obaja umelci sa osobne nepoznali, umenie prekročilo akékoľvek bariéry a my tak môžeme nahliadnuť do zákulisia inšpiratívnej hry o tom, ako Svetozár Ilavský chápe Kolomana Sokola. Výstava je sprístupnená do 16. 2. v Pállfyho paláci Galérie mesta Bratislavy.

Bohuš Dúbrava

Voľnú asociačnú hru výtvarníka Svetozára Ilavského inšpirovanú umeleckým odkazom Kolomana Sokola môžete vidieť v Pállfyho paláci na Panskej ulici. Dole je Jazdec s Kaburaby (2002) a hore Dobrý deň, pán K. Sokol II. (2002).

Páčil sa vám článok?