Ženský svet v debute mladej režisérky

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné bilancovanie v slovenskej kinematografii je optimistickejšie než v rokoch uplynulých: počet celovečerných snímok vzrástol na štyri. Najnovším prírastkom je debut mladej režisérky a scenáristky Laury Sivákovej s cudzokrajným názvom Quartétto.

V centre pozornosti drámy je štvorica žien a ich vzájomné vzťahy a konflikty. Matka, ktorá sa dozvedá pravdu o nevyliečiteľnej chorobe, ktorou trpí, odchádza prežiť posledné chvíle svojho života do starého domu, kde jej robia spoločnosť tri dcéry. Počas spoločne strávených dní začnú komunikáciu zaťažovať dávne túžby, sklamania, bariéry a trpké nedorozumenia. Každá z dcér je s svojráznou osobnosťou, no žiadna z nich nedokáže prekonať zábrany a priblížiť sa k matke, ktorá pre nich vždy bola symbolom panovačnej ženy. Pod neprístupnou vrstvou jej psychiky sa však tiež skrýva túžba po láske a nespokojnosť s vlastným životom.

Laura Siváková odmieta zaraďovanie svojho debutu do prúdu „ženského“ filmu a zdôrazňuje, že impulzom, ktorý ešte v čase jej štúdia k vzniku scenára viedol, bola skutočná udalosť, aj keď osudy filmových postáv si postupne začali žiť vlastným životom. Skôr, než na silu filmového obrazu, sa výpoveď zameriava na dialógy a psychologickú prepracovanosť konania postáv. Vážna téma však nebráni láskavému humoru, úsmevným momentom a prekvapujúcemu záveru filmu. Hlavné postavy stvárnili Klára Dubovicová, Diana Mórová, Zuzana Mauréry a Lenka Fillnerová-Robaye. Quartétto dostalo na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava cenu divákov.

Páčil sa vám článok?