Arthur Fleischmann: farby, voda a pohyb

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Fontány, plastiky či dokumentárny film o živote a tvorbe jedného z najvýznamnejších predstaviteľov kinetizmu a op-artu v sochárstve môžete vidieť v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy. Názov výstavy, Arthur Fleichmann - Návrat domov, zdôrazňuje málo známy fakt, že rodiskom úspešného umelca je práve slovenská metropola.

Po expozíciách diel Andyho Warhola, Deža Hoffmanna a Kolomana Sokola pokračuje firma Henkel v úspešnom predstavovaní dedičstva svetoznámych autorov, ktorí majú svoje korene na Slovensku, ale pocta v podobe rozsiahlejšej prehliadky doposiaľ v krajine ich pôvodu chýbala.

Arthur Fleischmann (1896-1990) bol priekopníkom vo využívaní nových materiálov v sochárstve 20. storočia a stopy umeleckej činnosti zanechal na štyroch kontinentoch - pôsobiskom tohto svetobežníka bola Južná Afrika, Londýn, Paríž, ostrov Bali, Austrália a na sklonku života Španielsko. Po inšpirácii exotikou Indonézie si vyslúžil medzinárodné uznanie vytvorením Krištáľovej koruny pre anglickú kráľovnú Alžbetu II., po ktorom nasledovala štvornásobná reprezentácia Veľkej Británie na výstave EXPO, okrem iného aj po boku Henryho Moora. Mnohých priaznivcov filmu možno prekvapí, že Fleischmann spolupracoval aj s režisérom Georgom Lucasom na slávnej sci-fi trilógii Hviezdne vojny.

Spomedzi rozsiahlej fotodokumentácie a dvadsiatich Fleischmannových diel vybraných kurátorom Mariánom Pauerom zaujmú najmä plastiky z farebného plexiskla, organicky ozvláštnené tečúcou vodou. Množstvo doštičiek dômyselne poukladaných v rámci elegantných špirál by bez nej zrejme pôsobilo chladne. Pohyb, dynamizujúci svetlo, vodu a tiene, však vytvára pred zrakom diváka nezameniteľný vizuálny efekt ožívania vrstevnatých fontán.

Výstava potrvá do 26. januára, no súčasťou spomienky na bratislavského rodáka je aj stála expozícia tridsiatich prác, prevažne plastík z keramiky, v novootvorenom Múzeu Arthura Fleischmanna v bývalom dome umelcovej rodiny na Bielej ulici 6.

Páčil sa vám článok?