Prievoz bol centrom zeleninárov

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Hovorí sa, že za starých čias bolo lepšie. Táto známa pravda, vekmi preverená, mi vždy napadne, keď v stánkoch pozerám tie nekresťanské ceny ovocia. Tento rok som tuším po prvý raz v živote neochutnal marhule, pretože ceny oscilovali okolo 80 korún. Takže si na naše marhule alebo zeleninu zaspomínam, dúfam však, že to nebude definitívne rekviem.

Detstvo som prežil na periférii Bratislavy, v Prievoze (Oberufer, ľudovo nazývaným Feriba). Starý Prievoz v päťdesiatych rokoch sa veľmi odlišoval od dnešného (asanácia sa začala začiatkom 70. rokov). V blízkom okolí Prievozu mali svoje zeleninárstva Bulhari, ktorí boli známymi pestovateľmi chutnej biozeleniny. Keďže ponuka prevyšovala dopyt, ceny boli ľudové. Postupnou výstavbou boli títo chýrni producenti zeleniny zlikvidovaní a dislokovaní do pribúdajúcich fabrík.

Čo sa týka ovocia, nebolo ho treba dovážať z Argentíny či Južnej Afriky. Jahody popustil starý pán Skuhrovský aj po 3,50, ak mu prišla gazdinka na pár hodinovú brigádu. S marhuľami tiež nebývali veľké problémy, takže chutný marhuľový koláč sa piekol každý týždeň. Vďaka patrí, samozrejme, našej obetavej mame, ktorá sa o svojich štyroch fafrnkov vzorne starala. Nezabudla marhúľ či sliviek nazavárať, aby bolo vitamínov i na zimu. Žilo sa len z otcovho platu, takže mama pár dní pred výplatou už musela stovku požičať od niektorej známej.

Na jeseň zasa navarila slivkového lekváru, lebo aj sliviek v tých časoch bývalo dostatok za dostupné ceny. Lekvár chodila variť na Patrónku k sestre, ktorá mala špeciálny kotol. Bolo ho treba pravidelne miešať, aby neprihorel. Recepty naše mamy ovládali perfektne, vymieňali si svoje skúsenosti. Samozrejme mama do fliaš nakládla aj uhorky či papriku, lebo pestovateľov bolo akosi viac a konkurencia tlačila ceny smerom nadol. Na dvore sme mali ohradených asi 3 x 7 metrov, čo sme nazývali kolchoz, kde sme chovali králiky a kurence. Králičie mäso mi pripomína už len táto spomienka. Aj husacia pečienka bola v tých časoch dostupnejšia ako dnes.

Páčil sa vám článok?