Najslávnejšie diela A. Muchu v Bratislave

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od polovice novembra sa pozornosti priaznivcov výtvarného umenia teší unikátna výstava s názvom Alphons Mucha v USA, v Čechách a na Morave.

Stodesať najlepších prác svetoznámeho secesného umelca, z ktorých niektoré sú zapožičané zo zahraničných zbierok vôbec po prvý raz, môžete v kurátorskej koncepcii Ivana Jančára obdivovať v Pállfyho paláci Galérie mesta Bratislavy.

Otázka, čo sa nám vybaví v súvislosti s medzinárodným štýlom, ktorý v atmosfére prelomu storočí natrvalo pozmenil tvár voľnej aj užitej umeleckej tvorby, by zrejme celkom stratila zmysel, nebyť všestrannej osobnosti rodáka z moravských Ivančíc. Meno Alfonsa Muchu (1860-1939) je s fenoménom secesie späté rovnako neodmysliteľne ako plagáty, kostýmy, šperky či účesy Sarah Bernhardtovej, ktoré pre tento ženský symbol doby navrhoval.

Najväčšími magnetmi pre „obete muchománie“ sú exponáty, ktoré majú v Bratislave svetovú premiéru - krídlový paraván s motívom Zefyra a nymfy, presvetlené vitráže a najmä monumentálna kompozícia Svaz slovanských dynastů, súčasť Slovanskej epopeje. Práve piata časť slávneho cyklu veľkorozmerných diel, zobrazujúca svadbu Přemysla Otakara II. pri Bratislave, víta početné skupinky návštevníkov na schodisku vedúcemu k hlavnej časti prehliadky. Hoci mnohé z ďalších malieb, kresieb, knižných ilustrácií, plagátov a grafík pochádzajú z doby Muchovho pôsobenia v zahraničí, divák v pozadí figurálnych kompozícií lemovaných rastinnými ornamentmi a záplavami dekoračných detailov predsa len vytuší ideu slovanskej vzájomnosti spolu s inšpiráciou ľudovou kultúrou. Koniec koncov, nech už pobýval v USA či v Paríži, Mucha nikdy nezapieral svoje korene. Najlepším dôkazom toho sú po roku 1918 aj návrhy mincí, známok a znaku Československej republiky. Portrét jedného z tvorcov ducha secesie by však nebol úplný, ak by divák vynechal fotografie - tiché rodinné momentky, premyslené autoportréty či dokumenty namáhavej práce s modelmi. Počas trvania expozície vyšla GMB svojim návštevníkom v ústrety aj predĺžením otváracích hodín: do 19. januára je Pálffyho palác sprístupnený denne okrem pondelka od 10.00 až do 18.00.

Páčil sa vám článok?