V Bratislave otvoria Múzeum A. Fleischmana

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už o niekoľko dní - 26. novembra - bude sprístupnené nové bratislavské múzeum - Múzeum Arthura Fleischmanna. Bude prezentovať život a dielo bratislavského rodáka, ktorého profesionálna kariéra trvala takmer 70 rokov a rozvíjala sa v šiestich krajinách štyroch kontinentov.

Múzeum bude umiestnené v bývalom meštianskom renesančnom dome na Bielej 6, ktorého uličnú fasádu zdobia fragmenty vzácnych nástenných malieb zo 16. storočia. Tento dom kúpila Fleischmannova matka v roku 1917 a v 20. a 30. rokoch tu žila umelcova rodina.

Arthur Fleischmann (1896 - 1990) študoval sochárstvo u profesorov J. Štursu v Prahe a J. Müllnera vo Viedni (1921-1928). S týmto mestom sa spája aj jeho prvé významné tvorivé obdobie v 30. rokoch 20. storočia, keď na objednávku vytvoril viaceré väčšie exteriérové sochárske diela. Z rovnakého obdobia pochádzajú aj významnejšie realizácie pre Kostol sv. Alžbety v nemeckom Hagene či lýceum v Amsterdame.

Pravidelne vystavoval v Bratislave, kde sa zúčastňoval na výstavách Bratislavského umeleckého spolku (Kunstverein), ale zúčastnil sa aj na viacerých zahraničných výstavách. V tomto období v jeho tvorbe dominovala najmä keramická plastika. Koncom 30. rokov emigroval pred hrozbou fašizmu, v rokoch 1938-39 pôsobil najprv krátkodobo na indonézskom ostrove Bali a potom 9 rokov v Austrálii, kde sa prechodne usadil. Už ako uznávaný sochár si od roku 1948 za svoj definitívny domov zvolil Londýn, kde prežil vyše 40 rokov svojho života.

Fleischmann svoje diela realizoval v rôznych materiáloch (keramika, vosk, mramor, bronz), ale od 50. rokov sa pre neho najtypickejším materiálom stalo plexisklo. Vytvoril z neho celý rad plastík a reliéfov pre zaoceánske lode, ale aj monumentálny reliéf „Krištáľová koruna strieborného jubilea“ na počesť 25. výročia nástupu britskej kráľovnej Alžbety II. na trón alebo svoje posledné dielo fontánu „Pocta objavu DNA“ v roku 1989.

Múzeum popri unikátnej kolekcii keramických diel z umelcovho raného tvorivého obdobia, zachovanej v bratislavských zbierkach, predstaví aj reprezentatívny výber 29 Fleischmannových diel zo 40.-70. rokov 20. storočia, ktoré zapožičala Nadácia Arthura Fleischmanna v Londýne. Spolu s rozsiahlou fotografickou dokumentáciou tak poskytne ucelený obraz o mimoriadne všestrannej umeleckej osobnosti, ktorá sa právom zaraďuje k významným protagonistom moderného sochárstva 20. storočia. Nové múzeum bude súčasťou Mestského múzea v Bratislave.

Zuzana Francová

Páčil sa vám článok?