Bratislavský detský zbor má 40 rokov

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch si pripomínajú výročie svojho založenia dva zbory. Bratislavský detský zbor - 40 rokov a mládežnícky zbor ECHO 15 rokov.

Tieto významné výročie si obe telesá pripomenuli na slávnostnom koncerte v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave 10. novembra.

Spevácke zbory sa predstavili výberom zo svetovej zborovej tvorby, keď predviedli široký výber od renesančnej hudby až po diela 20. storočia, ako aj úpravu ľudových piesní a spirituálov, v ktorých naplno vyznelo nielen dirigentské umenie oboch členov rodiny Šarayovcov, ale aj detského zboru, ktorí už reprezentovali slovenskú zborovú kultúru v mnohých štátoch sveta. Na záver slávnostného koncertu sa v krásnej hymnickej Suchoňovej Aká si mi krásna predstavili zástupcovia všetkých generácií, ktoré počas 40 rokov v zbore spievali.

Zaujímavosťou oboch zborov je rodinná prepojenosť, keď umeleckou vedúcou BZD je dirigentka Elena Šarayová-Kováčová a zakladateľom a umeleckým vedúcim mládežníckeho zboru Echo je jej syn Ondrej Šaray. Hudobná rodinná tradícia je zachovaná aj v ďalšom synovi, talentovanom huslistovi Petrovi Šarayovi.

Bratislavský detský zbor sa najbližšie predstaví bratislavskému publiku viacerými koncertmi: 12. decembra vo Františkánskom kostole, 16. decembra vo Veľkom evanjelickom kostole a 21. decembra pri príležitosti 10. výročia založenia Slovenského olympijského výboru v Slovenskej filharmónii.

Alžbeta Capková

Páčil sa vám článok?