Útek do Budína ako ďalšia filmová premiéra

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od prvého uvedenia Nvotových Krutých radostí do kín prešlo sotva pár týždňov, no priaznivci domácej kinematografie sa v týchto chvíľach môžu tešiť z ďalšieho prírastku na konte tohtoročnej slovenskej filmovej tvorby.

Režisérom celovečernej historickej drámy a zároveň aj päťdielneho televízneho seriálu Útek do Budína je Miloslav Luther. Zrejme nie náhodou situujú v posledných rokoch slovenskí autori dej filmových príbehov do minulosti, presnejšie do čias prvej československej republiky. Scenár Úteku do Budína, na ktorom Luther spolupracoval s Mariánom Puobišom a Martinom Porubjakom, voľne vychádza z rovnomennej novely Vladislava Vančuru.

Odohráva sa v neistej atmosfére rozkolísaných hodnôt a nového politického usporiadania po rozpade Rakúsko-uhorskej monarchie. Hlavný motív - ľúbostné vzplanutie, osudovú vášeň aj úskalia manželstva Češky Jany a Slováka Tomáša - dopĺňa množstvo dejových odbočiek a dobových súvislostí. Pred divákom sa tak vynára bohatá rodinná freska na pozadí dramatických zmien povojnovej strednej Európy.

Na rozdiel od lyriky bezčasového vidieka, vtelenej do prvotiny Nvotu, sa Luther nevyhýbal konkrétnosti spoločenských procesov, ktoré v nemalej miere priamo modelovali osudy filmových postáv. Aj rozsiahly geografický priestor, v ktorom sa hlavní hrdinovia pohybujú - od Prahy cez Viedeň až po Budapešť - môžeme vnímať ako znamenie svojrázneho spolužitia národov, typického pre dejiny nášho regiónu.

V kľúčovej úlohe slovensko-česko-maďarskej koprodukčnej snímky sa predstavil filmový nováčik Ondřej Sokol a priaznivcov slávnych tvárí poteší účinkovanie Bolka Polívku či Petra Nárožného. Vďaka nadšeniu a obetavosti tvorivého tímu, bez ktorých sa v slovenských podmienkach režisér vlastne nezaobíde, tak výsledok trojročnej práce uvidíme konečne na plátnach našich kín.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?