Týždeň pre mladé tváre slovenskej hudby

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nezaostávať za európskymi trendmi a podporovať domácu hudobnú produkciu je cieľom XXI. ročníka festivalu Nová slovenská hudba. Bienále, striedajúce sa o pozornosť návštevníkov s podujatím Melos-Étos, ponúka členom Spolku slovenských skladateľov v týždni od 9. do 16. novembra možnosť prezentovať svoje najnovšie práce.

Známemu faktu, že k definitívnemu ukončeniu a zhodnoteniu diela dochádza až pri predvedení na koncertných pódiách a v živom kontakte s poslucháčmi, dáva za pravdu množstvo slovenských a svetových premiér komorných, orchestrálnych aj elektroakustických skladieb.

Rady špičkových slovenských interpretov pritom doplnia aj umelci pozvaní zo zahraničia - súbor Komorní sólisti Bratislava napríklad na sobotňajšom otváracom večere v Slovenskom rozhlase (9.11. o 19.30) povedie dirigentka Anu Tali z Estónska. K silným momentom tohtoročného programu treba prirátať dielo Vladimíra Godára, predvedené členmi Štátnej filharmónie Košice pod taktovkou Petra Breinera (15.11), vystúpenie Jozefa Luptáka s Janárečkovej Quadratúrou pre sólové violončelo (13.11.) či pásmo folklórom inšpirovaných skladieb v podaní Orchestra ľudových nástrojov (12. 11.).

Významnými premiérami však bude nabitý najmä záverečný koncert 16. 11. o 19.00 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie: zaznie tu Koncert pre husle a orchester A dur Ladislava Kupkoviča, Noc Moci - fragment zo symfónie Igora Hrušovského a pri príležitosti 70. jubilea Iľju Zeljenku bude po prvý krát uvedená jeho Symfónia č. 8. Nad stavom a smerovaním súčasnej hudobnej kultúry sa zamyslia účastníci okrúhleho stolu a menej známu filmovú hudbu slovenských skladateľov majú od 12. do 14. 11. predstaviť verejnosti projekcie v Charlie´s centre.

Bohuš Dúbrava

Úloha otvoriť festival Nová slovenská hudba pripadne v sobotu 9. novembra mladým interpretom združeným v súbore Komorní sólisti Bratislava.
FOTO - Ingrid Patočková

Páčil sa vám článok?