Tanečné trendy Bratislavy v pohybe

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Záujem o alternatívne spôsoby umeleckej práce s telom a pohybom, nové choreografie, techniky tréningu a originálne scénické predstavenia je mottom druhej časti festivalu Bratislava v pohybe 2002 s názvom Dialógy tiel (Physical Dialogues).

Autori programovej kostry festivalu, Američan Daniel Lepkoff a Miroslava Kovářová, sa snažia vniesť trochu poriadku do zmätočného informačného boomu panujúceho v oblasti súčasného tanca.

Zatiaľ čo májová časť akcie priniesla vystúpenia tanečných súborov z rôznych krajín, jesenné prednášky, semináre a intenzívne tvorivé dielne sú určené odborníkom, pedagógom, ale aj obdivovateľom takých druhov pohybovej komunikácie, aké na našej domácej scéne ešte nie sú bežné. Počet účastníkov dielní je pochopiteľne limitovaný, no širšie obecenstvo si určite nájdu verejné predstavenia.

Dve bratislavské nezávislé scény (divadlo Aréna 26.,27. a 30.10. o 19.30, divadlo Stoka 27.10 v rovnakom čase) budú hostiť reprezentantov nových druhov tanca 70. a 80. rokov 20. storočia z Holandska (Eva Karczag a David Zamberano), Spojených štátov amerických (Lisa Nelson, Scott Smith, Vacky Shick, Steve Paxton, Meg Wolffe, Daniel Lepkoff), Ruska (Oleg Soulimenko), Maďarska (Attila Dóra a Eszter Gal) a Veľkej Británie (Julyen Hamilton a Carme Renalias).

Program každého večera naplnia vystúpenia týchto tanečníkov spolupracujúcich v rôznych vzájomných kombináciach, so snahou dokázať, že názov celej akcie má svoje opodstatnenie. Tvorivá komunikácia - v rámci scénickej akcie, aj s divákmi po skončení predstavenia - tak prispeje k zlepšeniu porozumenia medzi umelcami, účastníkmi workshopov aj publikom.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?