Iuventa stále bojuje na súde o pozemky, ktorých by sa chceli zmocniť reštituenti

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Organizácia Iuventa bojuje s reštituentmi, ktorí sa súdnou cestou snažia získať jej lukratívne pozemky. Piateho novembra sa na súde konalo ďalšie pojednávanie, ktoré však o pozemkoch nerozhodlo.

Protikorupčný úrad prevzal trestné stíhanie vo veci podvodu a zneužitia právomoci verejného činiteľa pri reštitúcii pozemkov štátu v hodnote niekoľko sto miliónov korún. Informoval o tom František Hegedüs, generálny riaditeľ Iuventy. Potomkovia bratislavského vojnového kolaboranta sa napriek tomu snažia privlastniť si ďalší štátny aj súkromný majetok. Iuventa momentálne vedie viacero sporov s reštituentmi - potomkami Dr. Jabloniczkého. „Celé reštitučné konanie bolo vedené veľmi sporne a potomkom boli vydané aj pozemky, ktoré nikdy Dr. Jabloniczkému nepatrili,“ uviedol F. Hegedüs. Predstavitelia Iuventy sú presvedčení o tom, že sporné pozemky sa vrátia naspäť a budú slúžiť v prospech detí a mládeže.

Úrad boja proti korupcii prevzal trestné stíhanie vo veci neoprávneného vydania pozemkov Iuventy pravdepodobne na základe obzvlášť vysokej závažnosti trestných činov. Úrad si v posledných dňoch od Iuventy vyžiadal ďalšie doplňujúce údaje k vyšetrovaniu. Neoprávnených reštituentov ani stíhanie nezastavilo a dnes sa snažia získať ďalšie štátne pozemky, ktoré ich predkovi nikdy nepatrili, alebo mu boli skonfiškované pred rokom 1948 a dokonca budovy a stavby, ktoré boli postavené až niekoľko desaťročí po vojne. Žiadne z týchto nehnuteľností, pochopiteľne nepodliehajú reštitučnému zákonu.

„Verejnosť sme už v júni informovali o škode, ktorú doposiaľ neznámi páchatelia štátu spôsobili a upozornili na ďalšie následky hroziace pokračujúcim konaním neoprávnených reštituentov, ktorým sa snažia získať pozemky, ktoré ich predok nikdy nevlastnil, resp. mu boli skonfiškované ako kolaborantovi pred rokom 1948,“ vysvetľuje F. Hegedüs. „Prihlásili sa viacerí svedkovia, ktorí nám vysvetlili podrobnosti vzťahov predkov reštituenta k fašistickému režimu počas vojny.“

Rodina pána Ivana Görcsa vlastnila pozemky nad mestom už celé generácie. Dr. Jabloniczky (predok reštituentov) postupne získaval pozemky. Niektorí majitelia sa potom „zhodou okolností“ ocitli v koncentračných táboroch. Nečudo, že ostatní predali, najmä keď bolo jasné, že predok reštituentov bol známy kontaktmi s poprednými maďarskými a slovenskými fašistami. Aj na otca I. Görcsa vyvíjal veľký nátlak, ktorý bol riešený súdnou cestou. Otec I. Görcsa však kolaborantovi napriek nátlaku pozemok nepredal, našťastie, sa už blížil koniec vojny. „Jabloniczkému tesne po vojne po zásluhe všetky pozemky ako kolaborantovi skonfiškovali. Aké bolo moje prekvapenie, keď som sa až z novín dozvedel, že reštituenti podvodom získali aj pozemky môjho otca, ktorý o ne cez vojnu bojoval. Reštituenti navyše našu pôdu okamžite predali Poľskému veľvyslanectvu,“ uviedol I. Görcs.

V podaní na Okresný súd Bratislava I. sa potomkovia domáhajú určenia, že sporné pozemky patria do dedičstva po Dr. Jabloniczkom. Pojednávanie, ktoré sa konalo 5. novembra, bolo odročené.

Páčil sa vám článok?