V Rači chystajú ďalší ročník vinobrania

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V piatok, sobotu a nedeľu od 13. do 15. septembra bude v Rači ďalší ročník tradičného Račianskeho vinobrania. Račania, ale aj návštevníci z iných bratislavských mestských častí budú oslavovať novú úrodu hrozna a vína.

Program vinobrania sa začne v piatok vernisážou výstavy Vojtecha Polakoviča na račianskom miestnom úrade a slávnostnou recepciou v KS Račan. To najzaujímavejšie čaká na všetkých návštevníkov v sobotu a nedeľu na Námestí hrdinov, v amfiteátri KD a amfiteátri na Žarnovickej ulici. O dobrú náladu sa od 12.00 budú na námestí starať Dychová hudba Račanka, Dychová hudba Borovienka z Lančára, skupina Peha, Bukasový masív. Večer bude na námestí ľudová veselica so skupinou No Limit. Chýbať nebude ani tradičný alegorický sprievod. V amfiteátri KD vystúpi od 13.00 Drietomanka a strýc Franta z Moravy, neskôr to bude medzinárodné folklórne pásmo (vystúpenia súborov z Kesztolca, Prahy, Golsu), Ander z Košíc s hosťom programu - folklórnym súborom Lipa, Country skupina Clogg show a na záver, od 19.00 ľudová veselica so skupinou Rytmik. Amfiteáter na Žarnovickej bude patriť prevažne deťom s programom od 14.00 vystúpi Detské divadelné štúdio s Annou, malou čarodejnicou, potom budú nasledovať Mravoučné príbehy tetky Betky, vystúpenie DFS Kremienok a zaspievajú aj deti Petra Nagya - Martin Riják, Karolína Líšková, Lucka Baráthová. S koncertným programom vystúpia skupiny OBD a Rock plus a od 19.00 príde na rad kúzelník, ohňová show, vystúpenie tanečných skupín Twiggy, Hooligans. Rovnako atraktívny bude aj nedeľný program na námestí a v oboch račianskych amfiteátroch. Na Námestí hrdinov od 13.00 dychová hudba Spojár, Prievidžanka, Country skup. Grasshopers, Víťazný traktor, Ska-pra-šupina, skupina Salco. Vyvrcholením bude ohňostroj o 21. hodine. V amfiteátri KD bude vystupovať dychová hudba Tatrachemka, folkórny súbor Dudváh, skupina Drišľak, Veľkopopovická kozlovka a skupina Heaven´s shore. V amfiteátri na Žarnovickej bude od 14.00 bábkové predstavenie Kohútik a sliepočka, potom vystúpi detský folklórny súbor Hájenka, tanečný súbor Clogg show a country skupina Yettiband.

Súčasťou Račianskeho vinobrania budú aj sprievodné podujatia, ktoré potešia všetkých, ktorí majú kladný vzťah k lahodnému hroznovému moku. V sobotu bude v obecnom dome ukážka lisovania hrozna a verejná ochutnávka vína, na Námestí hrdinov sa bude hodnotiť najkrajšie okno, fasáda, strapec hrozna a logo vinobrania. Už o jedenástej vyrazí z Východného sprievod na čele s Bakchusom, ktorý prejde cez Krasňany do Rače.

Ešte jednu atrakciu budú môcť zažiť návštevníci Račianskeho vinobrania. Pred budovou miestneho úradu na Kubačovej ulici vytvoria priestor s prikrytými stolmi, na ktorý sa budú klásť záviny, ktoré pripravia račianske gazdinky, školské jedálne alebo členky klubov dôchodcov. Keď budú koláče poukladané, premeria sa aký dlhý „závin-kilometrovník“ tento rok vytvorili. Po premeraní sa koláče rozdajú návštevníkom vinobrania. Račania si trúfajú tento rok prekonať hranicu 100 metrov.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie