Finalisti Ceny Oskara Čepana v GMB

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V priestoroch Galérie mesta Bratislavy v Pálffyho paláci sú vystavené diela finalistov Ceny Oskara Čepana - súťaže mladých výtvarníkov do 35 rokov, ktorá je pomenovaná podľa významného slovenského umenovedca.

Cena, ktorej zmyslom je motivovať mladých výtvarných umelcov, vznikla v roku 1996 z iniciatívy zakladateľky a riaditeľky americkej nadácie The Foundation for a Civil Society Wendy W. Luers a je akousi obdobou Ceny Jindřicha Chalupeckého v Česku.

Odborná komisia každý rok vyberie z prihlásených kandidátov štyroch finalistov, ktorých osloví, aby pripravili spoločnú výstavu svojich diel. Na základe tejto prezentácie potom komisia rozhodne o najlepšom umelcovi.

Tohtoročnou víťazkou sa stala Pavlína Fichta Čierna (1967). Na výstave v Pálffyho paláci sa prezentuje inštaláciou s názvom Nežiaduce účinky, tematizujúcou pôsobenie vybraných liekov a dvanásťminútovým videom, v ktorom na chvíľu môžeme sledovať život mentálne postihnutej Janky Saxonovej. Komisia tu ocenila psychologický pohľad do súkromia zobrazovaných ľudí a sociálny rozmer prác. Sociálno-kritický pohľad ponúka aj Juraj Dudáš (1975) vo svojich videách a inštaláciách, ktoré ironizujú vplyv masmédií na súčasnú spoločnosť. Zrkadlo dnešnému dianiu nastavuje Maroš Rovňák (1972), ktorý sa nevyhýba ani politike: vo svojich inštaláciách kritizuje postoje predstaviteľov katolíckej cirkvi a konzervatívnych politikov na podobu práv, slobôd a partnerského spolužitia sexuálnych menšín. Naopak celkom bez potreby zaujať postoj k spoločenským javom, či budovať na konceptuálnych základoch pristupuje k tvorbe svojich objektov Stanislav Masár (1971) - jeho neobvyklé, paradoxne pôsobiace nábytkové objekty sa s vtipom pohybujú na rozhraní sochárstva a dizajnu, prekračujúc hranice úžitkovosti predmetov, ako je stôl či stoličky.

Výstavu si môžete prezrieť do 25. augusta, okrem nej sú v GMB sprístupnené aj ďalšie expozície súčasnej umeleckej tvorby: výstava Karola Prantla Kamene a tvorba Vladimíra Popoviča pod názvom Civilizácia farebných papierov v Mirbachovom paláci, Socha a objekt VII a fotografická expozícia Karola Kállaya Franz Kafka a Praha v Pálffyho paláci.

Páčil sa vám článok?