Zahrajte si na promenáde šachovú partiu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia i návštevníci Bratislavy majú už viac ako mesiac ojedinelú možnosť zahrať si šachovú partiu s obrovskými figúrkami priamo v centre mesta. Veľká šachovnica na Hviezdoslavovom námestí má rozmery 8 x 8 metrov. Figúrky, ktoré sú vysoké približne jeden meter, privážajú pracovníci Miestneho úradu Staré Mesto každý piatok, sobotu a nedeľu. Záujemcom o kráľovskú hru sú k dispozícii medzi 15. a 20. hodinou.

Zatiaľ, žiaľ, nie je možné zahrať si šach mimo vymedzeného času. Kvôli hrozbe zo strany vandalov totiž figúrky nemôžu zostať na šachovnici bez dozoru nepretržite 24 hodín. Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský však verí, že raz to bude možné aj v Bratislave. „Keď to môže fungovať napríklad v Belehrade, bolo by veľkou hanbou pre Bratislavu a samotných Bratislavčanov, ak by sa nám k takému stavu nepodarilo postupne dopracovať,“ povedal. Vyčleniť na ochranu šachovnice s figúrkami hliadku mestskej polície alebo inú ostrahu však v súčasnej situácii považuje za zbytočný luxus.

Záujemcovia o šach na promenáde, ktorým víkendové hracie hodiny nevyhovujú, majú predsa len šancu zahrať si aj inokedy. Konkrétny termín si však musia dohodnúť na oddelení kultúry miestneho úradu, tel. č. 5441 1677 alebo osobne v Zichyho paláci.

Raritou bratislavskej šachovnice na Hviezdoslavovom námestí je mosadzná platňa uprostred šachovnice, na ktorej je text pripomínajúci slávneho bratislavského rodáka - Wolfganga Kempelena - vynálezcu prvého šachového automatu na svete.

Páčil sa vám článok?