Nenechajte si ujsť „výstavu tisícročia“

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Už onedlho, 21. júla o 17. hodine, na druhom poschodí Bratislavského hradu slávnostne otvoria najväčšie podujatie v dejinách slovenského múzejníctva - unikátnu výstavu Stred Európy okolo roku 1000.

Výstava je spoločný nemecko-poľsko-slovensko-česko-maďarský projekt. Jej cieľom je ukázať podmienky vzniku strednej Európy, ktoré sa vytvorili začlenením západných Slovanov a Maďarov do západoeurópskeho kultúrneho okruhu, ale aj vzťahy západných Slovanov a Maďarov k susedným kultúram - Byzantskej ríši a Východofranskej, neskôr Rímsko-nemeckej ríši. Hlavným poslaním podujatia je „osvetliť spoločnú prapodstatu stredoeurópskej spoločnosti, odhaliť, dokumentovať a prezentovať jej kultúrno-historické korene.

Ako sme už informovali, príprava výstavy, nad ktorou prevzalo patronát päť hláv štátov, trvala štyri roky a podieľa sa na nej takmer dvesto odborníkov zo všetkých zúčastnených krajín. Vybrali 2800 unikátov zo 179 múzeí, inštitúcií a súkromných zbierok z dvanástich krajín. Zo Slovenska poskytli exponáty SNM - Archeologické múzeum v Bratislave, SNM - Etnografické múzeum v Martine, Archeologický ústav SAV v Nitre, Balneologické múzeum v Piešťanoch a Ponitrianske múzeum v Nitre. Výstavu, ktorá potrvá s prestávkami štyri roky, už videli v Budapešti, Mannheime, Berlíne a v Prahe a teraz je na rade Bratislava. Potom sa expozícia presťahuje do Poľska.

Expertom a komisárom výstavy sa podarilo získať azda všetky dostupné unikáty, ktoré sú v jednotlivých štátoch obmieňané, čo znamená, že napríklad jeden významný rukopis je v danej krajine vymenený za iný, niektoré jedinečné šperky putujú do zahraničia iba v kópiách a najvzácnejšie exponáty sú vystavené vždy len v krajine, ktorej patria.

Vzhľadom na to, že niektoré artefakty sú tisíc rokov staré, v Nemecku boli vyrobené klimatizované presklené vitríny, ktoré umožňujú ich vystavovanie. Z mnohých dôvodov balenie, prepravu a následné vybaľovanie autentických skvostov zabezpečuje jediná nemecká firma Hasenkamp Berlín. Mimoriadna opatrnosť je namieste - napríklad mnohým predmetom, najmä písomnostiam a textíliám, škodí svetlo, citlivé sú aj kovové predmety, ktoré sú vzhľadom na svoj vek a osud veľmi zraniteľné a krehké. Vzhľadom na mimoriadnu, v mnohých prípadoch nevyčísliteľnú hodnotu exponátov, je ich preprava a inštalovanie spojené s rôznymi ochrannými a bezpečnostnými opatreniami. Výstava potrvá do 21. októbra.

Páčil sa vám článok?