Kultúrne leto sa začína tento týždeň

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Ako každý rok, aj tentoraz je pre Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta nachystaná bohatá ponuka kultúrnych podujatí v rámci dvadsiateho siedmeho ročníka Kultúrneho leta. Ich organizátorom je už tradične mesto a Mestské kultúrne stredisko, ale zapoja sa aj ďalšie mestské časti.

Hoci sa otvárací koncert letnej sezóny koná v piatok 21. júna a účinkuje na ňom mestský komorný orchester Capella Istropolitana, Kultúrne leto sa vlastne začalo už deň predtým festivalom Konvergencie 2002. Na druhom ročníku medzinárodného festivalu komornej hudby, ktorého hlavným organizátorom je violončelista Jozef Lupták, sa predstaví viacero známych domácich aj zahraničných interpretov. Prehliadka chce okrem vážnej hudby zahrnúť aj ďalšie žánre, a preto v jeho programe figuruje aj džezový koncert Juraja Bartoša a Mikuláša Škutu a vystúpenie world music skupiny Ghymes s hosťami (oba koncerty sa uskutočnia 23. júna).

V programe Kultúrneho leta je zastúpený aj každoročný Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza, v rámci ktorého do Bratislavy zavítajú virtuózi z celého sveta - Marcin Dylla (PL), József Eötvös (H), Japonec Masayuki Kato či Álex Garrobé (E). V nedeľu 30. júna ožijú historické ulice v centre mesta cyklom pouličných pohybovo-tanečných predstavení študentov škôl pre sluchovo postihnutých a vystúpením alternatívneho divadla Kusy cukru z Kremnice.

Mestská časť Staré Mesto pripravila na 29. júna Korzo párty - Fiesta Latina na Hlavnom námestí a deň predtým na tom istom mieste bude koncert írskej skupiny The Cassidys, ktorý azda poteší tancachtivých mladých ľudí, aj keď pre niektorých môže byť už piate účinkovanie tohto súboru na námestí znamením nie veľmi vynaliezavej dramaturgie. Mestská časť Devínska Nová Ves pozýva v dňoch 22. a 23. júna na vlastné Otvorenie Kultúrneho leta - Chorvátsky festival.

Páčil sa vám článok?