Ďalšie miesto pomníka bude azda posledné

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nemôžem nereagovať na článok Štefana Holčíka opisujúci putovanie pomníka prešporského rodáka Jána Nepomuka Hummela. Vzácneho človeka, ktorého Bratislava ani do dnešného dňa celkom nedocenila. Pomník je prekrásnym dielom vynikajúceho V. Tilgnera, tiež tunajšieho rodáka.

Nepoznám detailne dôvody sťahovania pomníka J. N. Hummela, ale rozhodne to nie je ojedinelý prípad. Je dosť putujúcich pomníkov, pamätníkov, fontán a ich častí, ktoré neraz zmenili svoje miesto.

S pánom Holčíkom bez výhrady súhlasím. Miesto terajšieho umiestnenia nie je dôstojné a primerané významu J. N. Hummela a kráse pomníka. Má len jednu výhodu - miesto je stále sledované videokamerou, políciou a pracovníkmi SBS z priľahlých budov.

Reštaurovanie a rekonštrukcia chýbajúcich kamenných a kovových častí pamätníka nás stála viac ako 1,3 milióna korún. Nad takou sumou nemožno len jednoducho mávnuť rukou. Z hľadiska správcu pamiatky som navrhoval. aby bola po skončení reštaurovania umiestnená v depozite. Aspoň do schválenia zákona o možnosti postihu sprejerov. Za uplynulých dvanásť rokov sa totiž nestalo, že by polícia vypátrala čo len jediného autora "umeleckých" výtvorov hoci nechávajú na mieste činu doslova svoj podpis. Náhradu škody si preto nemáme u koho uplatňovať aj keď ide o mnohomiliónové sumy. Mohol by som uviesť 50-60 prípadov vandalstva a zlomyseľností na nehnuteľných kultúrnych pamiatkach a dokonca aj na pomníkoch ľudí, ktorí padli vo svetových vojnách. Možno to boli predkovia dnešných vandalov.

Na celý problém umiestnenia pomníka sa dá nazerať z rôznych hľadísk. Toto stanovisko je len jedným z nich. Verím, že čitatelia možno najčítanejšej strany vašich novín (ja ju familiárne volám Holčíkova strana) by mohli akceptovať aj tento názor a tiež verím, že ďalšie sťahovanie pomníka bude už v jeho histórii posledné a miesto bude dôstojné.

Cyril Vaňo, riaditeľ Pamingu

Páčil sa vám článok?