Šesť dní študentského divadla v Bratislave

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava sa opäť stane dejiskom rozsiahleho divadelného podujatia: Istropolitana projekt - Medzinárodný festival vysokých divadelných škôl je jedinou prehliadkou v strednej Európe, prezentujúcou pravidelne v dvojročných intervaloch najlepšie tvorivé počiny, ktoré v uplynulom období vznikli na jednotlivých školách.

Festival sa začne v sobotu 15. júna a bude sa hrať šesť dní na javiskách viacerých bratislavských divadiel - DPOH, Astorke - Korzo'90 v priestoroch na Nám. SNP, v Redute a Dvorane VŠMU. Hlavnou programovou náplňou projektu, ktorý organizuje už od roku 1977 VŠMU, sú, prirodzene, predstavenia pre verejnosť, v rámci sprievodného programu sa však môžu záujemcovia zúčastniť aj na tvorivých dielňach pod vedením renomovaných zahraničných lektorov. Istropolitana projekt netvorí len samotná prehliadka, ale jeho súčasťou sú aj výmeny a spoločné divadelné aktivity vysokých škôl z rôznych krajín počas celého roku.

Tohtoročný festivalový repertoár siaha od klasických diel až po súčasnú drámu - študenti varšavskej divadelnej akadémie sa rozhodli pre Shakespeara, amsterdamská umelecká škola si vybrala vizuálne hudobné divadlo o podstate skleníkov - hru dvojice autorov Jetse Batelaan a Elien van den Hoek Skutočné ženy chodia behať v pršiplášťoch. „Vnútri skleníka je žena v dvojdielnych červených šatách, zaujatá len svojimi rastlinami. Vonku prechádza bicyklista s taškou plnou čakanky, visiacou z kormidla…“. Na tohtoročnej prehliadke sa ďalej zúčastnia študentské súbory z Kórey, Bulharska, Maďarska - a, samozrejme, domáca VŠMU. Podrobný program nájdu záujemcovia na stránkach školy (www.vsmu.sk).

Páčil sa vám článok?