Galéria Priestor pripravila výročnú výstavu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Galéria Priestor for Contemprary Arts na Somolického ulici začína už štvrtý rok svojej existencie. Počas tohto obdobia sa v neveľkých priestoroch galérie odohralo vyše tridsať výstav a niekoľko desiatok ďalších podujatí.

Od piatku je v Priestore nainštalovaná výročná výstava s názvom Upside Down: predstavuje domácich autorov, ktorí už v galérii vystavovali a zahraničných umelcov, ktorí pracujú na príprave samostatných projektov. Návštevníci si budú môcť prezrieť zväčša inštalácie a videá, pričom sa dá povedať, že u ženských autoriek je tematicky v popredí ich vnútorný svet a mužskí umelci sa skôr sústreďujú na reflexiu okolitého diania. Česká výtvarníčka Veronika Bromová ponúka vyobrazenie stolíka, podopieraného ňou samou, ktoré dopĺňa báseň s erotickou tematikou. Aneta Mona Chiša pripravila sériu videozáberov, v ktorej žena nevyberaným spôsobom nadáva divákovi. Hajnal Németh z Maďarska, Maria Pask z Holandska sa prezentujú tiež videoumením, rovnako ako Dušan Zahoranský, ktorý si vo svojom trojminútovom diele Telenovela zobral na mušku fenomén bezduchej televíznej zábavy.

Deväťminútový videopríbeh How to become a great artist (Ako sa stať veľkým umelcom) juhoslovanskej dvojice Vera Večanski a Vladimir Nikolić určite pobaví aj tých, ktorí majú predsudky proti súčasnému umeniu: nesmelému a neskúsenému dievčaťu - začínajúcej výtvarníčke radí asertívny mladý umelec, ako preniknúť medzi elitu tvorcov.

Na výstave sa ďalej predstaví Poliak Zbigniew Liberta, Krassimir Terziev z Bulharska a slovenskí autori Veronika Binderová, Marek Kvetán a Marko Blažo.

Ako povedal riaditeľ galérie Juraj Čarný, problémom, na ktorý má upozorniť aj názov terajšej expozície, je finančné zabezpečenie fungovania galérie: tak ako väčšina neštátnych kultúrnych inštitúcií nemá ani Priestor dostatok peňazí na prevádzku. Tento rok bude ťažký, keďže ministerstvo kultúry ani mesto existenciu tohto priestoru na prezentáciu aktuálneho umenia nepodporili.

Páčil sa vám článok?