Divadelný ústav vyhlásil 22. ročník súťaže Dráma - na víťaza čaká finančná odmena...

2.12.2021

Zdroj: FB Divadelný ústav

Páčil sa vám článok?

Divadelný ústav v spolupráci s tromi divadelnými súbormi vyhlásil 22. ročník súťaže Dráma, ktorej cieľom je podporiť a oceniť pôvodnú dramatickú tvorbu a pomôcť jej uvádzaniu na slovenských javiskách. Autori môžu do nej svoje dramatické texty prihlásiť do 31. januára. Okrem inscenačných cien čaká na autora víťazného textu odmena v hodnote 1000 eur.

Súťaž pôvodných divadelných hier v slovenskom a českom jazyku sa koná v spolupráci s Činohrou Slovenského národného divadla (SND), Divadlom Jána Palárika v Trnave a Činohrou Štátneho divadla Košice. "Súťaž Dráma už dlhé roky úspešne inšpiruje naše autorky a autorov, vyhľadáva nové talenty a prináša nové témy. Ponúka možnosť vstúpiť do konfrontácie s inými autormi a v ideálnom prípade im môže pomôcť pri realizácii diela na scéne," hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. Zároveň dodáva, že na predchádzajúcom ročníku sa zúčastnil rekordný počet dramatických textov: "Iba potvrdil, že aj náročné obdobie prináša impulzy pre pôvodnú slovenskú tvorbu."

 Texty finalistov súťaže, ktorá je anonymná, budú na jej konci publikované v podobe elektronickej knihy. Okrem finančnej odmeny udelí Činohra SND ako cenu naštudovanie vybranej hry vo forme scénického čítania v Modrom salóne SND. Divadlo Jána Palárika v Trnave udelí cenu, ktorou je naštudovanie vybranej hry v rámci podujatia #stagestream. Činohra Štátneho divadla Košice udelí cenu, ktorou je naštudovanie vybraného textu formou scénického čítania. Cenu, ktorou je naštudovanie vybranej hry vo forme scénického čítania, udelí aj Štúdio 12. Naštudovanie textu vo forme rozhlasovej hry alebo inscenovaného čítania udelí ako cenu partner súťaže Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) Rádio Devín.


Prihlasované texty bez označenia mena a iného identifikátora môžu autori poslať na anna.soltysova@theatre.sk. Organizátor upozorňuje, že e-mail musí okrem súťažného textu obsahovať naskenovanú prihlášku, ako aj doklad o zaplatení registračného poplatku. Štatút súťaže a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na webstránke Divadelného ústavu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?