Peniaze pomôžu rodinám v ťažkej situácii: Na Charitatívnom aukčnom salóne vydražili diela za desaťtisíce eur

23.11.2021
0

Zdroj: APPA

Páčil sa vám článok?

Kombinácia online aukcie a „živej“ predaukčnej výstavy priniesli úspech. Už 11. ročník Charitatívneho aukčného salóna zabezpečil pomoc pre päť rodín v ťažkej životnej situácii, ktorým poputuje takmer 40-tisíc eur, za ktoré si budú môcť uhradiť zdravotné pomôcky či rehabilitácie. Do dražby, ktorej výťažok už roky pomáha ľuďom v núdzi, zdarma venovali svoje diela významní umelci.

"Na 11. ročník Charitatívneho aukčného salóna sme sa pripravovali dlho a dôkladne. Kvalitná kolekcia 64 výtvarných diel bola pripravená ako na živú prezentáciu tak aj do online priestoru. Keďže pandemická situácia sa nedala vopred odhadnúť, museli sme počítať s oboma možnosťami. Nakoniec z toho vzišla kombinácia predaukčnej výstavy, ktorá sa uskutočnila naživo, s online aukciou prostredníctvom online platformy Spoločnosti SOGA," vysvetlila Miriam Juhanesovičová, predsedníčka Asociácie pomoci postihnutým - APPA.

Počas predaukčnej výstavy si záujemcovia mohli naživo pozrieť diela v Staromestskej galérii Zichy. Tým, ktorí ju nestihli navštíviť, bolo vďaka spracovaniu agentúrou Upcomming umožnené pozrieť si ju virtuálne.

Zdroj: APPA

Predaukčná výstava v Staromestskej galérii Zichy.

Spoznať niektoré diela umožnila milovníkom umenia aj komentovaná prehliadka dražených diel s Ninou Gažovičovou z aukčnej spoločnosti SOGA.

Zdroj: APPA

​Nina Gažovičová počas komentovanej prehliadky.

Online dražba bola nakoniec takmer rovnako napínavá ako dražby realizované naživo. Medzi päť najvyššie vydražených diel sa zaradili tieto diela: 6 bežcov od Andreja Dúbravského (vydražilo sa za 4450 eur), Message od Romana Ondaka (za 3650 eur), Holbein trvá od Svetozára Ilavského (za 2961 eur), dielo zo série Memory Spaces od Lucie Tallovej (za 2450 eur ) a Energia kríža od Rudolfa Sikoru (za 2050 eur).

Zdroj: APPA

​Šesť bežcov od Andreja Dúbravského.

"Krásny výsledok – celková vydražená suma 38.211 eur pomôže v prvom rade piatim vybraným členom Klubu APPA s financovaním zdravotných pomôcok, špeciálnych terapií a rehabilitácií. Po naplnení potrieb týchto piatich rodín budú zvyšné financie použité na pomoc ďalším rodinám, resp. ich členom, ktorí pomoc aktuálne potrebujú. V klube APPA ich je v súčasnosti registrovaných viac ako 900," dodala Juhanesovičová.

Zdroj: APPA

Titulné dielo tohtoročnej aukcie od Mareka Ormandíka Busta s maskou III.

Na úvodnej foto symbolický šek s výťažkom 11. ročníka Charitatívneho aukčného salóna. Aukciu, ktorá prebiehala od 9. do 16.novembra, zorganizovala Asociácia pomoci postihnutým (APPA) v spolupráci s Nadáciou TA3 a Aukčnou spoločnosťou SOGA.

(ms)

Páčil sa vám článok?