Medzi perestrojkou a pádom socializmu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V Mirbachovom paláci GMB je do 16. júna sprístupnená retrospektívna výstava s názvom Dotyky a spojenia 9. 12. 1985 - 17. 11. 1989. Predstavuje diela jedenástich významných slovenských výtvarných umelcov, ktoré vznikli v čase medzi koncom sedemdesiatych a koncom osemdesiatych rokov. Ich výber nie je náhodný - sú to autori, ktorí v druhej polovici osemdesiatych rokov vystavovali práce v rámci podujatí s rovnakým názvom.

Myšlienka, za ktorou stojí Ladislav Snopko, však vtedy nespočívala len v prezentácii tvorby týchto umelcov, ale bola koncipovaná ako projekt, prepájajúci vizuálny svet s akustickým, diela výtvarníkov s aktivitou hudobníkov, ktorí už v tom čase predstavovali špičku českej a slovenskej rockovej, džezovej či alternatívnej scény. Navyše jedným zo zámerov bolo dať dokopy práve hudobníkov z oboch republík - a väčšinou došlo naozaj nielen k letmým muzikantským dotykom, ale aj k spojeniu v zmysle schopnosti jednotlivých účinkujúcich tvoriť spoločne dobrú hudbu. V rámci cyklu Dotykov a spojení, ktorého podujatia sa realizovali v Obvodnom kultúrnom a spoločenskom stredisku na Vajnorskej ulici, sa verejnosti predstavili Jana Koubková, Peter Lipa, Luboš Andršt, Emil Viklický, Matúš Jakabčic, Juraj Griglák, Jiří Stivín, Bez ladu a skladu, Iva Bittová, Pavel Fajt, Marián Varga či Milan Tedla a ďalšie osobnosti.

Výtvarníci, ktorých diela výstava prezentuje, takisto patria dnes už k uznávaným slovenským umelcom: prezrieť si môžete expresívne diela Jozefa Jankoviča, gestické maľby Juraja Bartusza, práce postmodernistov ako Igor Kalný a Ivan Csudai, „individuálne mytológie“ Kláry Bočkayovej, Igora Minárika, Milana Paštéku a Vladimíra Havrillu i konceptuálne orientované výpovede Júliusa Kollera, Michala Kerna a Rudolfa Sikoru. Je symbolické, že práve Kollerove práce s motívom otáznika sa objavili na vôbec posledných Dotykoch a spojeniach, ktoré sa odohrali v pamätný deň - 17. novembra 1989.

Tak ako v osemdesiatych rokoch, aj teraz išlo o pri príprave výstavy a sprievodného podujatia o tímovú prácu - kritička umenia Zuzana Bartošová zostavila v priestoroch Mirbachovho paláca expozíciu výtvarných diel a retrospektívnu publikáciu, ktorú tak ako aj dobové bulletiny vydal spriaznený grafik a tlačiar Juraj Oravec.

Páčil sa vám článok?