Festival, ktorý ocenia odborníci i laici: V Bratislave sa koná Mesiac fotografie

9.11.2021
0

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

November v hlavnom meste tradične patrí aj festivalu Mesiac fotografie, ktorý má za sebou 30 rokov existencie. Každoročne do Bratislavy prináša fotografické umenie zamerané predovšetkým na tvorbu vznikajúcu v regióne strednej a východnej Európy, pričom pomerne veľká časť festivalu je venovaná aj svetovej tvorbe. Viaceré výstavy môžete navštíviť zdarma.

Špecifikom 31. ročníka (potrvá do 30. novembra) je téma latinsko-americkej fotografie, druhou ťažiskovou témou, ktorej sa festival bude venovať, je téma post/kyber fotografie. Diskutovať sa o nej bude v rámci konferencie s účasťou medzinárodných odborníkov, a venované jej budú aj niektoré menšie výstavy. Festival sa koná na viecerých miestach, nájdete ich tu.

“Keď sme minulý rok napriek všetkým ťažkostiam pripravili jubilejný, aj keď termínovo posunutý a programom skromný 30. ročník Mesiaca fotografie, tak predovšetkým kvôli tomu, aby naši návštevníci neboli sklamaní. Dúfame, že dokážeme v „normálnom“ 31. ročníku dobehnúť zameškané,” uviedol riaditeľ festivalu Václav Macek,

Každý tématický blok festivalu má svoje hviezdy, ktoré majú prilákať nielen skalných nadšencov fotografického umenia, ale aj širokú verejnosť. Festival už tradične predstaví verejnosti široké spektrum štýlov, žánrov a skúseností, a zároveň má otvárať dialóg rôznych generácií a kultúr. Pod názvom Viva Latina! festival prináša fotografie z Latinskej Ameriky, ktoré približujú každodenný život, dejiny, tradície juhoamerického kontinentu, či objasnia politickú situáciu. Veľmi silným hlasom, zaznievajúcim z tohto bloku festivalu je potreba ochrany prírody a biodiverzita našej planéty.

Výstava Viva Latina! prinesie špeciálny blok projekcií diel celosvetovo známych fotografov, akými sú Sebastião Salgado, Marcos López, Luisa Dörr, Pablo Corral Vega, Emmanuel Honorato Vázquez, Carl de Souza a mnohí ďalší. Táto výstava dostane priestor aj v exteriéri na Michalskej ulici. Veľkou retrospektívou sa v Dome umenia predstaví po prvýkrát v našom regióne Yolanda Andrade (výstava pod názvom México Mi Amor), významná mexická fotografka, mapujúca kultúru a život obyvateľov jej rodnej krajiny, účastníkov náboženských pútí, verejných, politických a sociálnych demonštrácií, ale aj tradičných osláv. V týchto priestoroch sa uskutoční aj výstava provokatívneho francúzskeho fotografa Maxima Ballesterosa. V jeho prípade pôjde o inštaláciu, implementovanú špeciálne pre Dom umenia. Jeho dielo a forma sú rovnako intenzívne ako zobrazované témy - párty, sex, s prímesou množstva vysokých podpätkov a kože. To všetko v krikľavých farbách, osvetlené nemilosrdnou intenzitou blesku. Návštevníci festivalu si môžu pozrieť aj výstavu španielskej autorky Isabel Muñoz (názov výstavy: 1001), ktorej diela budú k videniu v Stredoeurópskom dome fotografie. Väčšina z nich nebola ešte nikdy publikovaná. Svojou portrétnou fotografiou nám predstaví japonskú exotiku, ľudskú diverzitu, alternatívnu kultúru a tradície.

Slovenskú tvorbu budú reprezentovať napríklad fotografi Alan Hyža a Boris Németh. Hyžove súborné fotografie (názov výstavy: Spiš - tiene a ozveny), vytvorené už tradične veľkoformátovým dreveným fotoaparátom cez tváre jednotlivých hrdinov predstavujú nielen samotný región Spiša, ale predovšetkým jeho nevšedných obyvateľov, akými sú napríklad potulný spevák či nevidiaci umelec. Dielo fotoreportéra Borisa Németha (názov výstavy: Paradoxy fotografických obrazov Borisa Németha), je ironické a kritické zároveň. Jeho fotografie nezameniteľným štýlom komentujú politickú súčasnosť.

Naopak minulosť sprostredkujú historické fotografie Bratislavy zo 60-tych rokov autorov ako napríklad Karol Kállay, Ivan Matejka, Anton Podstraský a ďalších. 

Okrem individuálnych výstav vás rejme zaujme rozsiahla prezentácia 12-tich poľských fotografiek alebo kolektívna výstava Inštitútu tvorivej fotografie z Opavy. Za zmienku tiež stojí výstava “Latentné revolúcie” autoriek Miloty Havránkovej (SK), Libuše Jarcovjákovej (CZ) a Zuzany Pustaiovej (SK). V rámci výstavy týchto troch fotografiek dôjde ku spojeniu troch osobitých prístupov, pojednávajúcich o hľadaní vnútornej slobody vo svete, ktorý sa z celkom objektívnych dôvodov javí ako vychýlený, nedokonalý či priam limitujúci. Vybrané cykly autoriek približujú vždy inú dobu, počnúc dekádou hektických šesťdesiatych až sedemdesiatych rokov minulého storočia (Milota Havránková), pokračujúc post-normalizačným bezvetrím rokov osemdesiatych (Libuše Jarcovjáková), a končiac v porevolučnej súčasnosti (Zuzana Pustaiová).

V tomto bloku dostala veľký priestor bulharská dvojica umelcov Borisa Missirkova a Georgi Bogdanova, ktorí dlhé roky zbierali informácie, príbehy ľudí či archívne zábery o socialistických autách a časť z tejto zbierky bude k videniu v rámci ich multimediálnej inštalácie. Pre výstavu v rámci festivalu Mesiac fotografie pripravili side-specific výstavný projekt Po stopách slávnej minulosti, ktorý bude predstavený v Pistoriho paláci. Okrem ich fotografií bude k videniu aj blok filmových projekcií, vrátane slovenskej premiéry ich nového filmového dokumentu Autá, ktorými sme prišli do kapitalizmu. V rámci výstavy českého fotografa a kameramana Karla Slacha budú premietané série diel, na ktorých spolupracoval s významnými českými a slovenskými režisérmi. České centrum v spolupráci so Stredoeurópskym domom fotografie pripravilo výstavu s názvom “Pocta Karlovi Vachkovi” (1940 – 2020), špeciálny projekt tohto výnimočného českého filmára.

Z BLOKU SPRIEVODNÝCH AKCIÍ sa v tomto roku vyníma rad aktivít spojených s vydávaním fotografických kníh, vrátane výberu 100 najlepších fotografických kníh publikovaných v rokoch 2000 – 2020 v strednej a východnej Európe. Medzi ďalšie pripravované sprievodné akcie patrí Okrúhly stôl na tému Autorská kniha a Konferencia na tému Post-kyber fotografie, ktorej sa prisľúbili zúčastniťviacerí odborníci zo zahraničia. Súčasťou festivalu budú aj prednášky, podpisové akcie nových knižných publikácií, diskusia s Yolandou Andrade, fotografické workshopy s Kamilom Vargom, Zuzanou Pustaiovou a Borisom Némethom, či viaceré filmové projekcie.

Festival sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy Matúša Valla. Keďže je cieľom festivalu sprístupniť fotografické umenie čo najširšej verejnost, viaceré výstavy budú prístupné návštevníkom zadarmo. Zvyšné inštalácie budú sprístupnené na základe permanentky v hodnote 15 eur, ktoré si možno zakúpiť cez stránku mesiacfotografie.sk, alebo osobne v Dome umenia, či v centrále festivalu – v Stredoeurópskom dome fotografie.
(ts)

Páčil sa vám článok?