Bratislava bude dvanásť dní v pohybe

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Medzinárodný festival Bratislava v pohybe, ktorý pripravuje rovnomenná asociácia v spolupráci s ďalšími inštitúciami, každoročne oživí ulice mesta a naplní sály tancom a pohybovým divadlom v rôznych podobách a prepojeniach s inými umeleckými médiami.

Od 10. do 21. mája sa na rôznych miestach Bratislavy zrealizujú projekty deviatich súborov či umeleckých skupín, ktoré znova ukážu, že pohyb ako forma umeleckého vyjadrenia môže mať veľmi pestré polohy. Otvorenie festivalu - interdisciplinárny projekt H2O/Danubiana/H2O, ktorý sa koná v čase od 10. do 12. mája - je koncipované ako pohybovo-výtvarno-zvukové predstavenie, ktoré sa pri nočnom osvetlení odohráva pri múzeu moderného umenia na ostrove Danubiana pri Čunove. Jeho výsledná podoba je výsledkom dvojtýždňových tvorivých dielní, na ktorých sa podieľalo 20 mladých umelcov pod vedením režiséra Fritsa Vogelsa z Holandska. Ozvláštňujúco pôsobí fakt, že publikum sa na miesto konania dopraví loďou. Viedenský tanečník, pedagóg a choreograf Willi Dorner uvedie dve predstavenia: jedno je pokusom o hľadanie vzťahu medzi jazykom s jeho zákonitosťami a tancom a v druhom sa Dorner prostredníctvom pohybových prostriedkov približuje k „fenoménu nevypočítateľného, absurdného a súhlasného“. V priestroroch divadla Aréna sa predstavia slovenské súbory Štúdio tanca Banská Bystrica, duWadance a Anton Lachký, Katarína Mojžišová predstaví v divadle Stoka vlastný projekt Kryk. Do Bratislavy zavítajú tiež maďarskí Márta Ladjánski a Réka Szabó a Van Grimde Corps Secrets z Kanady. Podľa riaditeľky festivalu Miroslavy Kovářovej je pozoruhodnou novinkou festivalu najmä účinkovanie francúzskeho Balletu Preljocaj v Slovenskom národnom divadle.

Program dopĺňajú predstavenia v Polus City Centre a tanečná improvizácia, ktorá sa uskutoční 19. mája v rámci slávnostného otvorenia zrekonštruovaného Hviezdoslavovho námestia.

Páčil sa vám článok?