Korsakovova opera Zlatý kohútik v SND

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Operná a baletná scéna SND pripravila na 18. mája premiéru opery Zlatý kohútik od Nikolaja Andrejeviča Rimského-Korsakova. Operu v troch dejstvách s prológom a epilógom v ruskom jazyku hudobne naštudoval Peter Feranec, predstavenie režíruje Pavol Smolík.

Korsakov začína komponovať svoju štrnástu operu na sklonku života v Rusku roku 1906. Ani jeho postavenie v tom čase najvýznamnejšieho ruského skladateľa nezabránilo absolutistickej moci, aby ho po protestnom štrajku zbavila postu profesora na petrohradskom konzervatóriu, a preto môžeme v okolnostiach vzniku Zlatého kohútika vystopovať určité politické motívy. Libreto opery napísal podľa Puškinovej Rozprávky o zlatom kohútikovi Vladimir Ivanovič Belskij. Príbeh uvádza prehovor mystickej postavy - saracénskeho astrológa. Dej, ktorý sa medzitým odohrá, vykresľuje posledné chvíle starého cára Dodona, ktorý od astrológa dostáva ako dar kohútika, strážiaceho ríšu pred hroziacim nebezpečím. Cár sľúbi astrológovi za odmenu všetko, čo si len zažiada - nakoniec mu však odmietne vydať krásnu Šemachanskú cárovnú, ktorú si priviezol z bojiska a ktorá sa má stať cárovou nevestou. Radšej učenca zabije, avšak vzápätí zakikiríka zázračný kohút a cár umiera. V epilógu opäť vidíme astrológa, ktorý prináša vysvetlenie, rovnako záhadné ako celý príbeh: všetky postavy boli vraj len preludy a naozaj živý bol len on a Šemachanská cárovná.

Vzhľadom na kritický osteň a výraznú symboliku niektorých častí cárska cenzúra po dokončení diela podmieňovala jeho uvedenie škrtmi, z ktorých niektoré sa vzťahovali dokonca priamo na Puškinove verše. Skladateľ bol však neoblomný, a preto sa za jeho života majstrovsky skomponovaná opera ani raz neinscenovala.

Páčil sa vám článok?