Môžete pomôcť kúpou umeleckého diela. Charitatívny aukčný salón prebehne opäť online

25.10.2021
0

Zdroj: APPA,

Páčil sa vám článok?

Pomáhajú aj v čase pandémie. Počas celého týždňa od 9. do 16. novembra 2021 sa bude konať už jedenásty ročník Charitatívneho aukčného salónu, ktorý prepája predaj hodnotných umeleckých diel a pomoc rodinám s telesne znevýhodneným členom. Pre pandémiu prebehne aukcia, ktorú organizuje Asociácia pomoci postihnutým (APPA) v spolupráci s Nadáciou TA3 a Aukčnou spoločnosťou SOGA, online. Diela si však pred aukciou budete môcť pozrieť aj osobne v galérii.

Hoci sa pre pandémiu dražba už po druhýkrát uskutoční online, jedenásty ročník aukcie reálne pomôže šiestim deťom i dospelým s neľahkým osudom. 

"Dražba prebehne, žiaľ, bez osobného kontaktu s umením. Je nám veľmi ľúto, že vo virtuálnom priestore sa vytráca emócia z bezprostredného zážitku z dražby. Ale nemizne nastálo. Na konci, keď sa dielo dostane k svojmu novému majiteľovi a výťažok do správnych rúk, sa mnohokrát ešte znásobí. Jedenásty ročník Charitatívneho aukčného salóna sa uskutoční na online platforme Aukčnej spoločnosti SOGA, ktorá je počas celej histórie podujatia jeho odborným garantom. Dražiť sa bude počas celého týždňa od 9. do 16. novembra 2021," priblížila nám Miriam Juhanesovičová, predsedníčka Asociácie pomoci postihnutým - APPA.

To najlepšie zo slovenského súčasného umenia

Aj tentokrát sa organizátorom podarilo dať dokopy hodnotnú kolekciu výtvarných diel, ktorá čaká na kupujúcich. Umelci darovali svoje diela do aukcie bez nároku na honorár. Všetci, čo sa do projektu zapojili či ešte len zapoja, spoločne dokážu, že táto zvláštna doba, ktorá mení naše životy, nemení našu schopnosť pomáhať. 

Zdroj: APPA

​Marek Ormandík – Busta s maskou III.

Už 11. ročník aukčného salóna podporilo celkovo 48 popredných slovenských výtvarníkov alebo ich rodín. Do aukcie je zaradených spolu 64 diel. Hlavným motívom tohtoročnej aukcie sa stalo dielo Mareka Ormandíka – Busta s maskou III., ktoré vzniklo vlani s nástupom pandémie a reflektuje neľahkú dobu rúškovú.

Predaukčná výstava v Zichyho paláci naživo

Dražené diela 11. ročníka aukcie, ktoré predstavujú  to najlepšieho zo slovenského súčasného umenia, si však môžete vychutnať a obzrieť aj naživo. Predaukčná výstava dražených diel sa uskutoční od 2. do 8. novembra 2021 v Staromestskej galérii Zichy v Bratislave. Výstava bude pre verejnosť otvorená v režime OTP. "Obdivovať to pekné – tak sme si dovolili odľahčene premenovať tento režim my, priaznivci výtvarného umenia. A potom si v pohodlí domova pekné dielo zakúpiť a zlepšiť tým život deťom a dospelým s telesným postihnutím. Tešiť sa môžete aj na online komentovanú prehliadku dražených diel, ktorú pre záujemcov už tradične pripravuje Nina Gažovičová z aukčnej spoločnosti SOGA (nájdete ju na stránke appa.sk alebo soga.sk)," dodala Miriam Juhanesovičová. 

Pomohli už desiatkam znevýhodnených

Za desať ročníkov charitatívneho projektu Asociácia pomoci postihnutým - APPA poskytla 71 hendikepovaným finančnú výpomoc spolu vo výške 222.382 eur na nevyhnutné potreby, ktoré zlepšili kvalitu ich životov. Doteraz sa dražilo 440 umeleckých diel. Desiaty ročník Charitatívneho aukčného salóna skončil so skvelým výsledkom. Prostredníctvom aukcie na online platforme Aukčnej spoločnosti SOGA sa podarilo vydražiť diela za takmer 40-tisíc eur.

Niektoré z dražených diel:

Zdroj: APPA

​Andrej Dúbravský - 6 bežcov

Zdroj: APPA

​Matej Fabian - V.Krčméry ako Macko Pú.

Zdroj: APPA

​Robert Bielik - Svätá ovečka

Zdroj: APPA

​Erik Binder - ZZmrzzlinka

Zdroj: APPA

Lucia Tallová - Memory Spaces

Zdroj: APPA

​Ivan Csudai - Gangbang II

Zdroj: APPA

Katarína Janečková Walshe - Top of My World

(ms)

Páčil sa vám článok?