Bratislavčania slávili Sviatok mladého vína

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská samospráva v uplynulých dňoch založila novú tradíciu - oslavu Sviatku mladého vína. Od 11. do 13. novembra patrilo Primaciálne námestie milovníkom vína a vinárom z Bratislavy a okolitých vinohradníckych miest.

Všetko sa to začalo na svätého Martina - vo štvrtok 11. novembra, požehnaním mladého vína v Kaplnke svätého Ladislava v Primaciálnom paláci. Slávnostný akt vykonal bratislavský dekan Ján Formánek, keď mladé víno v džbánoch požehnal krojovaným zástupcom Rače, Vajnor, Devínskej Novej Vsi, Lamača, Nového Mesta, Záhorskej Bystrice a ďalších bratislavských mestských častí i Pezinka a Modry. Potom sa na námestí pred sídlom bratislavskej samosprávy začala tá pravá oslava - 19 predajných stánkov sa prehýbalo pod džbánmi bieleho a červeného vína a husaciny, nechýbali lokše, pagáčiky, medovníky a iné kulinárske špeciality.

O dobrú náladu sa postarali aj bratislavské dychovky z Vajnor, Račanka a Vinosadka, country skupiny Cloggshow a Tuky Band, folklórne súbory Črip, Dopravár, Trávniček, Drienka, Čečinka, Klnka, Lipa a Vajnorský okrášľovací spolok, spevácke zbory, tanečné a iné umelecké skupiny.

Do osláv Sviatku mladého vína sa zapojilo dvanásť bratislavských mestských častí a Pezinok, Modra a Slovenský Grob. Okrem oslavy výsledkov úsilia vinárov bol prvý deň osláv pripomienkou sviatku patróna Bratislavy svätého Martina.

„Som rád, že sa Bratislava priradila k vinárskym podujatiam malokarpatského regiónu,“ ocenil túto bratislavskú novinku pezinský primátor Oliver Solga.

Ako v tejto súvislosti pripomenul riaditeľ bratislavského Mestského múzea Peter Hýross, Bratislava mala už v roku 1291 kráľovské právo o výčape vína. Na jeho čapovanie sa používal podjazd Starej radnice, pivnice vo františkánskom kláštore a v Zelenom dome. Už v stredoveku sa tu robili súťaže kvality vína a víťazným sa pripíjalo na Nový rok.

Bratislavskej samospráve na čele s primátorom Andrejom Ďurkovským sa tak podarilo pripraviť vydarené podujatie. Už teraz sa môžu Bratislavčania tešiť na budúcoročný Sviatok mladého vína.

Páčil sa vám článok?