V múzeu budú vystavovať kuriozity

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Viete sa pobaviť na kurióznych situáciách? Ak áno, tak určite budete mať pochopenie aj pre predmety označované ako kuriozity. Podľa výkladových slovníkov znamená slovo kuriozita neobyčajnú, zvláštnu alebo podivnú vec. Priniesla ich so sebou každá doba, a preto môžeme napríklad obdivovať nádobku na zachytávanie sĺz z rímskeho obdobia alebo nožnice na strihanie knôtu. Je prirodzené, že niektoré predmety, ktoré sa v minulosti každodenne používali, sú dnes pre nás výsostne kuriózne.

Mestské múzeum v Bratislave pripravuje v spolupráci so Starožitníctvom a galériou Classik výstavu pod názvom Kuriozity. Už sám názov výstavy naznačuje, že pôjde o ojedinelý projekt, ktorý obsiahne množstvo zaujímavostí, zvláštností a unikátov z najrôznejších oblastí nášho života. Výstava bude prezentovať nielen predmety staršieho dáta, ale poskytne priestor i novším exponátom, ktoré budú spĺňať kritériá, zaraďujúce ich medzi kuriozity.

V tejto súvislosti sa Mestské múzeum obracia na Bratislavčanov s prosbou o pomoc a spoluprácu pri sústreďovaní exponátov pre uvedenú výstavu formou ich zapožičania. Výstava sa bude konať v priestoroch Mestského múzea v Bratislave, vo výstavnom priestore Starej radnice od 27.júna do 2. septembra 2002.

Podrobné informácie vám poskytnú na telefónnom čísle 0903 205 288 u Pavla Habáňa alebo na pevnej linke Mestského múzea v Bratislave 5920 5135. V rámci výstavy sa uskutoční anketa o najkurióznejšiu vec a súťaž zameraná na dosiaľ neurčenú pôvodnú funkciu niektorých vystavených kuriozít.

Páčil sa vám článok?