Moliérovho Dona Juana režíruje Francúz

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Repertoár Divadla P. O. Hviezdoslava obohatila klasická hra Don Juan od J. B. Moliéra, ktorá sa už štyristo rokov s úspechom uvádza v divadlách po celom svete. O jej nové naštudovanie so slovenskými hercami sa po tridsiatich rokoch postaral hosť - renomovaný francúzsky režisér Patrice Kerbrat.

Kerbrat absolvoval Conservatoire National d'Art dramatique v triede výraznej postavy francúzskeho divadla, režiséra Antoina Viteza. Neskôr bol členom spoločnosti Comédie française, v ktorej sa výrazne zapísal ako predstaviteľ mnohých klasických rolí - medzi inými aj postavy Sganarela práve v Donovi Juanovi. Od roku 1977 sa venuje aj divadelnej réžii, pričom sa preslávil najmä slovenskému publiku známou inscenáciou Kumšt, ktorú predstavil v Tokiu, Paríži i Moskve. Pred dvomi rokmi na Slovensku viedol Kerbrat tvorivú dielňu na Vysokej škole múzických umení a teraz sa s podporou Francúzskeho inštitútu v Bratislave rozhodol ukázať svoj prístup ku klasickému divadelnému repertoáru aj na doskách činohry SND.

Prvá premiéra neskôr tak slávneho Dona Juana sa udiala v roku 1665. Zožala u publika veľký úspech a hrala sa pätnásťkrát, čo je na tú dobu pomerne vysoký počet repríz. Moliére údajne hru napísal v časovej tiesni, pretože krátky čas predtým zakázali hrať ďalšie dnes už klasické dielo Tartuffe a ako šéf divadelného súboru musel vyvinúť iniciatívu na jeho záchranu. Neprekvapuje, že vtedajšie cirkevné kruhy nedokázali akceptovať rozporuplnú postavu, akú stelesňoval Don Juan: neohrozený hlásateľ „vlastnej“ morálky, prototyp rebelantstva, kritik spoločenských pomerov, hrdina, o ktorom sa nedá jednoducho povedať, či je kladný alebo záporný. „Zapredá sa čaru nadväzovania známostí a neúnavne pátra po inom Stvoriteľovi - šľachetnejšom k svojim dlžníkom a dostatočne milujúcim na to, aby sa zľutoval nad svojimi stvoreniami. Márne. Necháva za sebou len nesplatené dlhy, okrem iného aj Sganarelovu plácu, a náznak cesty k slobode,“ vraví Patrice Kerbrat.

V novej inscenácii účinkuje Marko Igonda v roli Dona Juana, Tomáš Maštalír ako Sganarel, Doňu Elvíru hrá Zuzana Fialová.

Páčil sa vám článok?