Noc literatúry sa vracia do ulíc Bratislavy, ale zažiť ju môžete aj v online priestore...

17.9.2021

Zdroj: FB Noc literatúry

Páčil sa vám článok?

Účasť na 13. ročníku Noci literatúry prisľúbila Zita Furková, Táňa Pauhofová, Richard Stanke a ďalší slovenskí herci a herečky. Čítať sa bude v stredu 22. septembra na 8 miestach v centre Starého Mesta.

Noc literatúry prebehne aj v on-line priestore od 22. septembra počas nasledujúcich 8 dní. Pre tých, ktorí sa na živej Noci nezúčastnia, budú pripravené videá s úryvkami načítanými rovnakými herečkami a hercami natočené na ôsmich miestach inštitútov a ambasád. Vydavateľstvo SLOVART je tento rok zastúpené dvoma knihami, ktoré si vybrali Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave a Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku.

Sandro Veronesi – Kolibrík (kniha vychádza začiatkom októbra)
Preklad z taliančiny: Stanislav Vallo
Číta: Richard Stanke
Kolibrík je prezývka hlavnej postavy – nenápadného očného lekára Marka, člena rodiny, ktorej osudy si čitateľ skladá sám cez listy, emaily, zápisky. Tematickou konštantou príbehu je smrť a umieranie, no zároveň z neho sála viera v život a v ľudské pokolenie, Čítať tento melancholický román je ako listovať album fotografií, prechádzať zaprášený archív alebo pozerať starý film..

Marieke Lucas RijneveldVečerný nepokoj(kniha vychádza v novembri)

Preklad z holandčiny: Adam Bžoch

Číta: Anežka Petrová

Románový debut, ktorý v roku 2020 získal ocenenie International Booker Prize, je príbehom sedliackej rodiny, ktorú zasiahne smrť dieťaťa. Z pohľadu dospievajúcej Jas sledujeme, ako sa s touto stratou vyrovnávajú jednotliví členovia rodiny. V zármutku sa utápajúci rodičia nevnímajú, ako sa im z rúk postupne vymykajú životy dcér Hanny a Jas a syna Obbeho. Jas, ktorá sa cíti nepochopená, sa so svojimi súrodencami utieka k erotickým rituálom a túžby upiera k „druhej strane“, aby aspoň vo svojich predstavách unikla tomu bezútešnému vidieckemu prostrediu, chladným rodinným vzťahom a prísnosti kalvínskej komunity...

(ts)

Páčil sa vám článok?