Viedenská architektúra v Bratislave

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V Slovenskej národnej galérii - Dvorane v budove ministerstva kultúry na Námestí SNP je sprístupnená výstava Viedenská architektúra - Územné plánovanie a obnova mesta, ktorej kurátorkou je Eva Šťastná. Zámerom je priblížiť spôsoby udržiavania a obnovy architektonického dedičstva tohto veľkomesta, ktoré prebiehajú zároveň s dynamickým rozvojom novej architektúry.

Expozícia upriamuje pozornosť na vývoj za posledných dvadsať rokov. Vystavených je tu okolo 140 fotografií, nákresov a modelov najzaujímavejších moderných stavieb, pričom koncepcia prezentácie spravidla vychádza z porovnania rozličných prístupov pri stvárnení rovnakého architektonického objektu.

Špeciálny dôraz sa kladie na sociálne projekty - objekty ako napríklad školy, materské školy či sídliská, ale nájdeme tu aj projekty výrobných a dopravných stavieb či takzvanú efemérnu architektúru s krátkodobou životnosťou. Z hľadiska urbanistiky je nesporne zaujímavou sférou rozvoj okrajových mestských štvrtí v protiklade s riešeniami v husto zastavaných oblastiach Viedne. Pri mnohých návrhoch je ústredným motívom premena: často ide o zmenu výzoru, ale aj funkcie - príkladom je sústava slávnych gazometrov na okraji mesta, ktoré boli nedávno radikálne prebudované na obytné komplexy.

Páčil sa vám článok?