Projekt 100 uvedie trezorové Ľalie poľné

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V čase od 14. marca do 31. mája trvá v našich kinách slovenská časť ôsmeho ročníka nekomerčnej putovnej filmovej prehliadky Projekt 100. Hlavným zámerom tohto najväčšieho podujatia svojho druhu je sprístupniť verejnosti snímky, ktoré patria do zlatého fondu svetovej kinematografie a v neposlednom rade uvádzať aj najhodnotnejšie filmy z československého obdobia.

Tentoraz púta v dramaturgii prehliadky pozornosť najmä obnovená premiéra celovečerného filmu slovenského režiséra Ela Havettu s názvom Ľalie poľné (1972), ktorý bol onedlho po svojom vzniku stiahnutý z distribúcie a celé desaťročia sa nemohol premietať z politických dôvodov.

Havetta predstavoval spolu s Jurajom Jakubiskom a ďalšími mladými umelcami nekonformnú filmovú alternatívu k oficiálnemu prístupu k slovenskej kultúre a tradícii. Ľalie poľné, nakrútené podľa predlohy Vincenta Šikulu, sú pásmom krátkych príbehov vyslúžilcov z prvej svetovej vojny, ktorých trápia pocity nezmyselnosti života a hľadania svojho miesta v povojnovom svete.

Hlavnou témou je podľa Havettových slov domov, „jeho nostalgické čaro, jeho poézia, v kontrapunkte s nostalgickou túžbou po diaľkach, voľnosti, neustálom putovaní pod jasnou klenbou večernej prírody, ktorá je domovom i osudom tulákov, večných pútnikov, večných vojnových veteránov... Aj keď sú tulákmi a žobrákmi, teda z konvenčného hľadiska spoločensky deklasovaní, sú hlboko ľudskí, morálne čistí, videní inak, ako to býva zvykom. Navyše bez falošnej sentimentality, s láskavou iróniou a maximálnym ľudským pochopením“.

V tohtoročnom programe Projekte 100 nájdeme ďalších deväť filmov, ktoré si už medzičasom stihli získať viac alebo menej kultový status: Piesne z druhého poschodia (r. R. Andersson), Wendersovo Nebo nad Berlínom, Smrť v Benátkach režiséra L. Viscontiho, slávny Monty Python: Zmysel života, Passoliniho Kytica z tisíc a jednej noci, Kačacia polievka (r. L. McCarey), Absolvent (r. M. Nichols), nový film Intimita (r. P. Chéreau), očakávanou lahôdkou bude Arizona Dream od Emira Kusturicu.

Páčil sa vám článok?