Osud škôlky na Cintorínskej je nejasný, mestská rada jej likvidáciu nepodporila

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Materská škola na Cintorínskej ulici sa ocitla v priesečníku rôznych záujmov - keďže stojí na atraktívnom pozemku v úplnom centre mesta, zaujímajú sa o ňu investori, vylúčený však nie je ani iný scenár.

Na pozemku, kde škola stojí, chce spoločnosť Dixia postaviť šesťpodlažný polyfunkčný objekt. Malo by v ňom až 128 bytov, administratíva, polyfunkčné, obchodné a podnikateľské priestory a podzemné garáže. Navrhovaný objekt, projektovaný v zmysle územného plánu zóny Bratislava - Dunajská z roku 1996, má výškovo nadviazať na susediacu jestvujúcu zástavbu na Cintorínskej a Rajskej ulici. Investičný zámer korešponduje s predĺžením Klemensovej ulice až po Cintorínsku. Čo je pre materskú školu podstatné, zámer ráta s asanovaním objektu, kde sídli. Investor má však údajne vybudovať nový samostatný objekt materskej školy na inom mieste.

Druhý scenár ráta s tým, že materská škola by pripadla občianskemu združeniu Ratio Educationis, ktoré presadzuje, aby bola pričlenená ku Gymnáziu a Základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským na Dunajskej ulici. Oba tieto varianty (zámer firmy Dixia i zámer spomenutého občianskeho združenia), rátajúce s tým, že mesto objekt materskej školy predá za 17 miliónov, sa objavili v návrhu, podľa ktorého by polovica výnosu z predaja objektu pripadli na rekonštrukciu objektu Základnej školy na Lazaretskej ulici. Návrh predpokladal, že kúpna zmluva bude podpísaná až po vyňatí Materskej školy na Cintorínskej ulici zo siete školských zariadení. Mestská rada, ktorá sa návrhom zaoberala, však neprijala príslušné uznesenie. Návrh sa minulý týždeň objavil v programe zasadnutia mestského zastupiteľstva, bol však z rokovania stiahnutý. O osude školy sa teda stále nerozhodlo. Iba pre úplnosť dodávame, že ešte predtým, než sa ňou zaoberalo mestské zastupiteľstvo, bol v hre aj tretí subjekt - firma, v ktorej figuroval aj poslanec Róbert Kaliňák.

Páčil sa vám článok?