Interaktívny projekt Priestor v Priestore

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Galéria Priestor for Contemporary Arts na Somolického ulici sa v týchto dňoch premenila na jednu veľkú interaktívnu inštaláciu Milana Mikulu (1963), ktorá nesie názov Priestor.

Rozhodne to nie je náhoda - Mikula, známy okrem iného ako grafický dizajnér, performer, scénograf či autor inštalácií, sa vo svojom najnovšom projekte filozoficky pohráva so samotným priestorom galérie a dopraje túto radosť aj návštevníkom. O čo vlastne ide?

Dve miestnosti bývalého bunkra, zasväteného už nejaký čas výlučne súčasnému umeniu, sa Mikula rozhodol využiť netradične, na zmocnenie sa samotnej idey priestoru. Tá je tu manifestovaná dvojakým spôsobom - raz v podobe nastaviteľnej sady otáčavých bielych panelov, umožňujúcich návštevníkom skutočné vytvorenie priestoru podľa vlastných predstáv. Kým však tento priestor je akousi demonštráciou slobody a ponúka účastníkom symbolickú možnosť voľby - hry s otáčaním a posúvaním stien a vytváraním nových chodbičiek či priestorov, v druhej z miestností je už všetko určené vopred: celá jedna stena sa pomaly a hrozivo približuje a zmenšuje životný priestor prítomných návštevníkov, aby sa mohla po dosiahnutí krajného bodu opäť vzdialiť. Sprievodnými akciami výstavy sú 1. februára svetelná performancia Petra Janků Hranice svetla a na záver spolu s finisážou 15. februára happening Ivana Fodora nazvaná Anketa.

Páčil sa vám článok?