S Alicou opäť do zázračnej krajiny

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Repertoár predstavení Slovenského národného divadla, určených pre deti, obohatila nová inscenácia. Jej názov je Alica v zázračnej krajine a o autorstvo sa delia (hoci s istým časovým odstupom) Lewis Carroll a Miloš Janoušek. Po opernej a baletnej scéne sa aj tvorcovia z oblasti činohry zamerali na divákov, ktorým treba poskytnúť príťažlivú a inteligentnú alternatívu proti televíznej zábave.

Tvorcovia hry sú presvedčení, že príbehy Alice v zázračnej krajine, plnej - podľa dospelých ľudí - absurdných a nezmyselných situácií, budú zaujímať aj deti, vyrastajúce v dobe Pokémonov. Spisovateľ, publicista, básnik a známy folkový spevák Miloš Janoušek sa v divadelnom žánri pohybuje bezpečne, keďže má za sebou už tvorbu niekoľkých vydarených inscenácií práve pre neskôr narodených divákov - na scéne Divadla a.ha. uviedli už štyri jeho rozprávkové hry. Pri výbere epizód z pôvodnej rozprávkovej knižky neobyčajného profesora matematiky Lewisa Carrolla nepostupoval Janoušek tak, že by si ju znovu prečítal, ale snažil sa zaloviť v pamäti, ktoré momenty mu z nej od detstva najviac utkveli. Samozrejme, prispôsobenie pôvodného námetu dramatickej podobe znamenalo do veľkej miery zmeniť jazyk textu i vypustiť zdĺhavé pasáže. Okrem prebásnenia poetických výletov do zázračnej krajiny, ktoré nedávajú spávať mnohým prekladateľom, sa Janoušek nerozpakoval príbeh ozvláštniť ani vlastnými piesňami.

Oživenie postavičiek z legendárneho diela, ktoré spoznalo už mnoho generácií čitateľov, na súčasnom javisku je jedným z lákadiel, kvôli ktorému sa oplatí vybrať do divadla: dôverne známe figúrky Bieleho králika, Alice, Korytnačky, Klobučníka či Aprílového zajaca sa tu objavujú stvárnené mladými a talentovanými, ale aj staršími a etablovanými hercami (Alicu hrá poslucháčka VŠMU Táňa Pauhofová a konzervatoristka Eva Sakálová, v ostatných úlohách sa objavujú napríklad Vladimír Durdík, Oldo Hlaváček, Maroš Kramár či Robert Roth).

Niektorí spolupracovníci z Divadla a.ha. sa podieľajú v duchu hosťovskej tradície významnou mierou aj na predstavení na doskách SND. Atmosféru príbehu dotvára scénická hudba Róberta Mankoveckého.

Páčil sa vám článok?