Bratislavské bábkové divadlo pripravuje pre deti novú inscenáciu Dlhý, Okatý a Bruchatý

2.8.2021
bbd_ inscenácia dlhý-okatý-bruchatý

Zdroj: BBD/Katarína Fridrichová

Páčil sa vám článok?

V Bratislavskom bábkovom divadle vzniká nová bábková inscenácia pre deti, tentoraz na motívy rozprávky Dlhý, Široký a Bystrozraký. Témou novej rozprávky na motívy diela Pavla Dobšinského bude priateľstvo a vzájomná pomoc.

Ako informoval Stanislav Várady z Bratislavského bábkového divadla, nová inscenácia bude vychádzať z viacerých verzií pôvodnej ľudovej rozprávky, no už svojím názvom Dlhý, Okatý a Bruchatý odkazuje na predlohu od Pavla Dobšinského. 

Tri titulné postavy budú aj tentoraz pomáhať princovi oslobodiť princeznú, nový autorský text však nevykresľuje hlavné postavy ako známych hrdinov s nadprirodzenými schopnosťami, ale, naopak, ako bežných ľudí, ktorí majú svoje nedostatky a hendikepy.

„Rozdiely nás robia výnimočnými a aj napriek svojim nedostatkom môžeme byť silní, ak si budeme navzájom pomáhať,“ priblížil režisér Lukáš Tandara s tým, že nosnou témou tejto rozprávky preto bude priateľstvo a vzájomná pomoc, až keď tieto postavy spoja sily, podarí sa im zlo poraziť.

Inscenácia bude kombináciou hravého textu, vychádzajúceho z ľudovej slovesnosti, bábkového divadla a pohybových gagov. Určená bude divákom od 3 rokov a okrem divadelnej sály ju bude možné hrávať v školách, škôlkach alebo v exteriéri. Premiéru inscenácie plánuje BBD na druhú polovicu septembra.

Divadlo okrem príprav novej inscenácie pokračuje v treťom ročníku letných divadelných večerov Letodivy. Každý štvrtok o 18.00 sa tak v jeho divadelnej záhrade na Škultétyho 5 odohráva predstavenie divadla alebo jeho hosťa.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?