Slávnu komédiu Utekajme už ide! si budete môcť pozrieť aj na terase Priora

27.7.2021
0

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov

Páčil sa vám článok?

Filmové dielo Utekajme, už ide! s maestrom Milanom Lasicom môžu diváci vidieť v obnovenej premiére na veľkom filmovom plátne a vzdať tak hold výnimočnému umelcovi a večnému komikovi, ktorý formoval kultúru na Slovensku.

Komédia Dušana Rapoša o ľudskom šťastí, indickej mágii, manželskej nevere a bytových problémoch budú premietať vo vybraných kinách od 29. júla vďaka distribútorovi Asociácia slovenských filmových klubov. V Bratislave budú môcť diváci film vidieť aj na terase bývalého obchodnému domu Prior, kde sa priamo nakrúcal.

Utekajme, už ide! nakrútil režisér Dušan Rapoš v roku 1987 podľa scenára Jozefa Slováka a Jozefa Heribana. Vo filme okrem herca Milana Lasicu vystupuje aj Július Satinský, Jiří Menzel, Andrej Hryc, Marián Zednikovič, či Zuzana Bydžovská. Milan Lasica vystupuje vo filme ako magická postava kúzelníka. „Ja som pôvodne mal hrať inú úlohu, ktorú potom hral Andrej Hryc - toho Inda. Ale nejako som prehovoril režiséra a dal mi tú úlohu, ktorú som hral. Ten film popisuje dobu, v ktorej vznikol, teda dobu končiaceho socializmu, hoci vtedy sme nevedeli, že socializmus už končí,“ uviedol o hraní vo filme Milan Lasica.

„To, že sa nám podarilo dostať pána Lasicu na plátno, ešte spolu so Satinským, bolo veľké víťazstvo. Spolu s pánom Menzlom dali komédii ten správny intelektuálny nadhľad a akúsi príjemnú eleganciu,“ povedal o filme Dušan Rapoš. Podľa slov režiséra to nie je len film o bytových problémoch, ale o prekopaní sa do iného sveta – úniku zo sveta socializmu a kapitalizmu. „Všetkým bolo jasné, o čo ide, ale film bol vymyslený veľmi rafinovane, a tak ho nemohli napadnúť. Navonok išlo totiž o bytovú komédiu,“ dodáva režisér. Film rozpráva príbeh rodiny Syslovcov, ktorí bývajú s dvoma malými deťmi v jednoizbovom byte na sídlisku. Jedného dňa im náhoda ponúkne riešenie – luxusný byt tajomného suseda, ktorý býva často na cestách. Táto situácia spustí kolotoč bizarných udalostí.

Obnovená premiéra filmu po 34 rokoch

Prvá premiéra filmu bola 27. januára 1987. Momentálne vstupuje film do kín v obnovenej, digitálne reštaurovanej verzii, ktorú spracoval Slovenský filmový ústav. Distribútor Asociácia slovenských filmových klubov plánoval uviesť film do kín koncom augusta tohto roka. Vzhľadom na smutné okolnosti však odpremiéruje film skôr. Do premietania sa zapoja filmové kluby a kiná po celom Slovensku. Diváci si tak vďaka „Utekajme, už ide!“ pripomenú dvojicu Lasica a Satinský, ktorí sú už naveky spolu. 

„Ako som napísal aj pani Magde, v týchto smutných chvíľach nás môže aspoň trochu povzbudiť to, že Majster Lasica sa - po neľahkej, často strastiplnej, ale o to viac zmysluplnej a obdivuhodnej pozemskej ceste - vrátil domov - medzi Anjelov...Bolo pre mňa cťou a potešením, že sa mi do jednej z hlavných postáv filmovej komédie „Utekajme, už ide!“ podarilo získať práve jeho - nezameniteľného charizmatického Pána Herca a tiež hlboko ľudského Človeka, ktorý film výrazne obohatil svojim neopakovateľne elegantným herectvom, aké sa nedá naučiť, s akým sa musíte už narodiť. Mám radosť, že Majster Lasica sa vracia do kín práve v komédii „Utekajme, už ide!“, lebo práve na veľkom plátne si budú môcť diváci pripomenúť nuansy jeho brilantného herectva. Je to česť nielen pre mňa, ako režiséra, ale tiež pre autorov scenára Jozefa Slováka a Jozefa Heribana a celý tvorivo-realizačný štáb,“ vyjadril sa režisér Dušan Rapoš.

Vybrané ocenenia filmu:

1987: Hlavná cena Zlatý prim – 9. festival českej a slovenskej filmovej veselohry Nové Město nad Metují ;Cena mesta Senice tvorcom filmu – 38. filmový festival pracujúcich – leto 1987; Osobitné čestné uznanie – 25. festival českých a slovenských filmov Bratislava; 1988: Čestné uznanie v súťaži celovečerných hraných filmov – 21. filmový festival mladých Trutnov; Marián Zednikovič – víťaz čitateľskej ankety časopisu Film a divadlo „Komu dáte svoj hlas?“ o najpopulárnejšieho herca zo slovenských filmov vyrobených v roku 1986; Prvé miesto v čitateľskej ankete časopisu Film a divadlo „Komu dáte svoj hlas?“ o najlepší film zo slovenských filmov vyrobených v roku 1986; 1989: Diplom za účasť – 9. medzinárodný festival fantastických filmov Fantasporto Porto (Portugalsko).

Film digitálne reštauroval Slovenský filmový ústav a do slovenských kín prichádza v obnovenej distribučnej premiére už tento štvrtok 29. júla 2021 vďaka distribútorovi Asociácia slovenských filmových klubov.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?