Oprava komplexu budov Mestského múzea má byť ukončená najneskôr v roku 2006

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia Apponyiho paláca, Starej radnice a ostatných objektov, ktoré tvoria komplex budov Mestského múzea, sa už začala. Zatiaľ sa vykonávajú práce, ktoré si nevyžadujú vydanie stavebného povolenia.

Doteraz sa realizovala kompletná výmena strešnej krytiny, klampiarske práce a bolo vymenené kamenné obloženie zo strany Hlavného námestia. Ako nám povedal Cyril Vaňo, riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy Paming, v súčasnosti na nádvorí obnovujú a reštaurujú fasády. Bude potrebné vykonať aj nový pamiatkový prieskum, pretože v Mestskom múzeu sú napríklad aj nástenné maľby, ktoré doteraz neboli reštaurované a musí byť prehľad o tom, čo sa bude reštaurovať a čo nie (konečné slovo v tomto smere budú mať pamiatkari). Hlavná časť prác však ešte len bude nasledovať. Momentálne je vypísaná súťaž na projektanta celej obnovy. Podľa C. Vaňa by sa v zimných mesiacoch mala pripraviť projektová dokumentácia a v budúcom roku sa už práce majú rozbehnúť naplno. „Vymenia všetky inžinierske siete vrátane kúrenia, urobia sa opatrenia proti vlhnutiu, realizovať sa má statické zabezpečenie, ale najmä sa má pripraviť zmena využitia niektorých priestorov,“ uviedol. „Niektoré priestory, ktoré doteraz slúžili ako depozitné, by mali plniť reprezentačnú funkciu. Preto sa museli zabezpečiť náhradné depozitné priestory - jedny v Dúbravke v priestoroch bývalého kina, druhé v Jarovciach v bývalých detských jasliach.“

Ako dodal, sú úvahy, že v paláci Motešických na Gorkého ulici by mohla byť umiestnená regionálna knižnica. Keďže depozity potrebuje nielen Mestské múzeum, ale aj Mestská galéria, v súčasnosti sa hľadajú nové priestory, ktoré by plnili túto funkciu. Na tento účel by bol potrebný približne jeden hektár plochy.

Podľa C. Vaňa rekonštrukuovať sa bude postupne, tak, aby v každej jej fáze, ak to bude možné, ostala aspoň časť expozícií k dispozícii pre verejnosť.

Rekonštrukcia komplexu budov Mestského múzea patrí medzi priority rozvoja mesta na roky 2004 - 2006, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo na jeseň minulého roku. Celkove si obnova týchto objektov vyžiada viac ako 75 miliónov korún.

Páčil sa vám článok?