Bratislavské pamiatky a Jozef Könyöki

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave a Úrad na ochranu kultúrneho dedičstva v Budapešti pripravili zaujímavú výstavu pod názvom Jozef Könyöki (1829 - 1900) a bratislavské pamiatky.

Jozef Könyöki - pôvodne profesor kreslenia, reštaurátor, zakladateľ Mestského múzea v Bratislave a jeho dlhoročný riaditeľ - patril k osobnostiam, ktoré sa zapísali významnou mierou nielen do dejín múzea a Bratislavy. Na základe jeho diela ho možno zaradiť k významným osobnostiam aj v rámci európskeho kontextu.

Počas celého života sa venoval topografickému vyhodnocovaniu a kresleniu umeleckých architektonických pamiatok - hradov, kaštieľov a kostolov horného a západného Uhorska. Jeho práce patria k tzv. technickej škole, ktorá vyhovovala technickým smerniciam Dočasného pamiatkového výboru. Zaujímavosť jeho kresieb účinne podporovali opisy zobrazených pamiatok.

V súčasnosti je toto významné dielo súčasťou zbierok zachovaných Úradom na ochranu kultúrneho dedičstva v Maďarsku. Zbierka dokumentuje pamiatky dnešného východného Rakúska, severozápadného Maďarska, Chorvátska, Slovinska a najmä západného a stredného Slovenska.

Výstava v Starej radnici na Primaciálnom námestí približuje len časť tvorby J. Könyökiho - kresby architektonických pamiatok Bratislavy. Potrvá do 28. novembra 2001 a sprístupnená je každý deň okrem pondelka v čase od 10. do 17. hodiny, v sobotu a v nedeľu od 11. do 18. hodiny.

Beáta Husová

Páčil sa vám článok?