V Devíne sa začína najdlhší náučný chodník

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Koncom októbra pod hradom Devín na sútoku Moravy a Dunaja slávnostne otvorili najdlhší náučný chodník na Slovensku vedúci popri rieke Morave od hradu Devín až po Moravský Svätý Ján.

Na jeho trase dlhej 80 kilometrov je umiestnených 39 trojjazyčných (slovensko-nemecko-anglických) informačných tabúľ a dve vstupné tabule - pod hradom Devín a pri hraničnom priechode Moravský Sv. Ján - Hohenau. Chodník prechádza cez katastre obcí Vysoká pri Morave, Láb, Záhorská Ves, Suchohrad, Gajary, Veľké Leváre, Malé Leváre, Moravský Svätý Ján, bratislavských mestských častí Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica a mesta Stupava.

Vybudovanie náučného chodníka zabezpečila organizácia DAPHNE - Inštitút aplikovanej ekológie v spolupráci s ochrancami prírody, vodohospodármi a spomenutými obcami a mestskými časťami s finančným prispením Európskej únie v rámci programu Phare CBC. Náučný chodník sa budoval postupne, v troch etapách od roku 1995.

Hlavným poslaním náučného chodníka je poskytovať návštevníkom pútavé informácie o prírodných, kultúrnych a historických pozoruhodnostiach územia nivy Moravy, ktoré je unikátne nielen z európskeho hľadiska (navrhnuté do sústavy chránených území európskeho významu Natura 2000), ale aj celosvetového (ide o medzinárodne významnú mokraď chránenú Ramsarským dohovorom).

Hlavným problémom v súvislosti s náučným chodníkom je poškodzovanie informačných tabúľ. Aby chodník mohol plniť svoju funkciu, organizácia DAPHNE uzatvára s jednotlivými zainteresovanými obcami zmluvu o spolupráci pri údržbe náučného chodníka. Takéto partnerstvo prispeje k zlepšeniu a rozšíreniu spolupráce medzi obcami a ďalšími subjektmi v regióne.

Na propagáciu náučného chodníka a zároveň ako pozvánka pre návštevníkov bolo pripravené inovované vydanie trojjazyčnej (slovensko-nemecko-anglickej) skladačky Orbis Pictus z roku 2000. Upozorňuje na zaujímavosti regiónu nivy Moravy na slovenskej aj rakúskej strane, ktoré možno navštíviť počas výletov na bicykli. Okrem viacerých cyklistických trás je na nej vyznačená aj trasa najdlhšieho náučného chodníka nivou Moravy. Mapa bude k dispozícii v ekocentre Daphne v Devíne a v jednotlivých obciach situovaných v blízkosti nivy Moravy.

Páčil sa vám článok?