Bratislavská jeseň v znamení vážnej hudby

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V sobotu 22. septembra sa začínajú Bratislavské hudobné slávnosti. Najväčší festival vážnej hudby na Slovensku potrvá do 5. októbra a aj tento rok predstaví divákom široké medzinárodné spektrum významných hudobníkov a súborov. Popri kusoch, ktoré bývajú bežnou súčasťou koncertného repertoáru, sú v programe zastúpené aj viaceré premiéry a uvedenia kompozícií slovenských skladateľov.

Hneď na úvod bratislavského festivalu zaznie skladba od Ľudovíta Rajtera, v stredu 26. septembra v rámci akordeónového recitálu zase predvedie Boris Lenko v rámci pestrého výberu súčasnej tvorby pre tento nástroj nové dielo Petra Zagara.

V utorok 2. 10. je na programe komorný koncert z najúspešnejších diel festivalu Nová slovenská hudba, pozornosť publika však bude zrejme pútať aj premiéra pašiového opusu The Story z pera Petra Breinera, ktorá sa odohrá večer predtým. Z ďalších koncertov budú lahôdkou vystúpenia komorných súborov American Brass Quintet, Miraphone Tuba Quartet a švajčiarskeho Animae Trio, ktoré má na programe divácky príťažlivé skladby milovníka tanga Astora Piazzollu. Netreba si nechať ujsť ani rozsiahlu kompozíciu Odyseus od Maxa Brucha, ktorú v sieni Slovenskej filharmónie 28. 9. uvedie bonnský Orchester der Beethovenhalle s Pražským filharmonickým zborom a francúzskym dirigentom Marcom Soustrotom.

Ako už býva zvykom, dva večery 24. a 25. septembra budú patriť nastupujúcej muzikantskej generácii, ktorá v rámci Medzinárodnej tribúny mladých interpretov UNESCO ukáže svoje schopnosti pri predvádzaní diel viacerých období.

V programe, samozrejme, nechýba ani džezový koncert: zabezpečia ho dva legendárne orchestre, ktoré priaznivcom tohto žánru netreba zvlášť predstavovať - Traditional Club Bratislava a Revival Jazz Band Bratislava.

Páčil sa vám článok?