Počet materských škôl v meste klesá, na vine je málo detí aj nedostatok peňazí

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Počet materských škôl v Bratislave sa stále znižuje. Dôvodom je nielen demografický vývoj spojený s poklesom počtu detí, ale aj nedostatok finančných prostriedkov na ich prevádzku.

Jednotlivé mestské časti zápasia s nedostatkom financií na školstvo všeobecne a teda aj na materské školy. Z našich rozhovorov s príslušnými pracovníkmi všetkých sedemnástich bratislavských mestských častí vyplynulo, že nie je dosť peňazí ani na prevádzku, o opravách, údržbe a rozvoji týchto predškolských zariadení ani nehovoriac. Veľké problémy s financiami nám avizovali najmä malé mestské časti - napríklad Devín, Rusovce či Vajnory.

Dôsledkom je, že dochádza k rušeniu materských škôl alebo ich zlučovaniu so základnými školami. Od 1. júla 2002 v meste ubudlo 10 materských škôl. Napríklad v Karlovej Vsi bola zrušená materská škola na Fadruszovej ulici, jednu škôlku zrušili aj v Ružinove. V Devínskej Novej Vsi po zlučovaní ostali štyri materské školy. Tento proces pokračuje ďalej: v budúcom roku by sa mala zrušiť ešte jedna materská škola v Starom Meste a jedna v Ružinove. Otáznik visí nad ďalšou existenciou materskej školy na Cintorínskej ulici v Starom Meste (o tomto zariadení píšeme aj na inom mieste). V Petržalke môže dôjsť od budúceho školského roka k vyradeniu dvoch subjektov - Materskej školy Topoľčianska 15 a Materskej školy Vavilovova 18. K tomu smeruje nielen demografický vývoj, ale aj nové financovanie originálnych kompetencií zriaďovateľa či zmeny vo výške poplatkov za materské školy. Pri zvažovaní, ktoré materské školy by mali byť zrušené, poslanci zvažovali viacero kritérií - dochádzka, počet materských škôl v jednotlivých lokalitách, podmienky ich činnosti, uplatňovanie alternatívnych projektov, perspektívy vytvárania špeciálnych tried a ďalšie.

Podľa našich údajov je v súčasnosti v Bratislave 144 materských škôl. Najviac - 23 - ich je v Ružinove, nasleduje Petržalka (22), Bratislava - Staré Mesto (20), Bratislava - Nové Mesto (11), Dúbravka (10), Karlova Ves (8), Rača (7), Vrakuňa (6, ale jedna nie je v prevádzke), Devínska Nová Ves (4), Podunajské Biskupice (dve strediskové dislokované na viacerých miestach) a Lamač (2). Po jednej materskej škole majú mestské časti Devín, Záhorská Bystrica, Vajnory, Čunovo, Rusovce a Jarovce. Vyťaženosť materských škôl vo väčšine mestských častí dosahuje sto percent.

Páčil sa vám článok?