Rozporuplné reakcie obyvateľov Bratislavy

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Tragédia, ktorá 11. septembra postihla americké mestá New York a Washington, ukázala, aký je svet malý a ako sú si obyvatelia zemegule blízky. Väčšina krajín okamžite vyjadrila Američanom sústrasť a solidaritu, medzi nimi aj Slovensko, parlament a vláda. Sústrasť vyjadrili obyvateľom New Yokru a Washingtonu aj predstavitelia Bratislavy, poslanci mestského zastupiteľstva.

K prejavom sústrasti a podpory sa pridali aj radoví občania, čoho dôkazom boli zhromaždenia pred veľvyslanectvom USA na Hviezdoslavom námestí a kytice kvetín, ktoré sú ešte aj dnes na plote pred budovou veľvyslanectva.

O to prekvapujúcejšie boli reakcie mnohých Bratislavčanov, ktorí si v piatok 14. septembra - v Deň smútku - nenašli čas, aby si minútou ticha pripomenuli obete atentátov na New York a Washington. Na pravé poludnie, keď v európskych krajinách na tri minúty doslova zastal život, mnohí Bratislavčania túto výzvu ignorovali. Veď ich sa to netýka, tak treba tým Američanom, dostali, čo si zaslúžili...

Je zarážajúce, koľkých obyvateľov nášho mesta americká tragédia nechala ľahostajnými. Akoby to, že žijú v maličkej krajine kdesi uprostred Európy, bolo dôvodom ignorovať utrpenie väčších národov. Namiesto súcitu a solidarity sa tak v dušiach mnohých prejavila nenávisť...

Netreba vstupovať do svedomia týchto ľudí. Patrí sa však poďakovať všetkým tým, ktorí odsúdili tie hrozné teroristické činy a vyjadrili postihnutým podporu, tým Bratislavčanom, ktorí verní tradíciám tolerancie a solidarity tohto mesta, spontánne vyjadrili pozostalým sústrasť. A tých je v Bratislave, chválabohu, ešte stále dosť.

Páčil sa vám článok?