Výstavy a sci-fi v ponuke Českého centra

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

České centrum v Bratislave niekoľko rokov sídlilo v priestoroch bývalého „véčka“ na Námestí SNP a po jarnom presťahovaní sa do budovy na Hviezdoslavovom námestí stála pred jeho pracovníkmi logická otázka - ako dlho si ľudia budú zvykať na novú lokalitu i zmenené interiéry. O to viac úsilia vyvíjala dramaturgia Českého centra, aby sa bratislavskí milovníci kultúry spoza rieky Moravy naučili sem čo najskôr chodiť.

Túto úlohu evidentne plní celý rad vydarených podujatí a aj septembrový program ponúka lákavé pozvánky. Centrum pritom rad svojich aktivít realizuje v spolupráci s viacerými organizáciami v našom meste, pričom mnohé z podujatí, na ktorých České centrum organizačne, technicky či finančne participuje, sa uskutočňujú aj mimo jeho priestorov, viaceré aj v iných slovenských mestách.

Ale my zostaneme, prirodzene, pri bratislavských akciách. Od 6. septembra tu bude výstava českého výtvarníka a sklára Václava Ciglera, ktorý predstavuje svoje sklenené práce i kresby z rokov 1960 až 2000. Výstava je otvorená denne okrem nedele a potrvá do 29. septembra.

V rovnaký deň bola vernisáž výstavy malieb Xénie Michalikovej-Hoffmeisterovej nazvaná Nahý v tŕní, ktorá je inštalovaná v Galérii Z na Ventúrskej ulici. Autorka je pôvodom Slovenka, začiatkom osemdesiatych rokov odišla študovať do Prahy, kde odvtedy žije. Výstava je otvorená denne okrem nedele a potrvá tiež do 29. septembra.

Do tretice výstava - tentoraz priamo v sále Českého centra - sa volá Rýchle šípy a má vernisáž v pondelok 10. septembra o 18.00 h. Predstavia sa na nej Marko Čermák a Jan Fischer, ilustrátori populárneho rovnomenného komiksu Jaroslava Foglara. Expozícia sa koná v rámci Bienále ilustrácií Bratislava, otvorená je denne okrem víkendov a potrvá do 28. septembra. Milovníci sci-fi si prídu na svoje v piatok 14. septembra, keď sa môžu v priestoroch centra od 18.00 h stretnúť so známym autorom literatúry tohto žánru a šéfredaktorom internetových novín Neviditelný pes Ondřejom Neffom.

Páčil sa vám článok?