Sviatok mladého vína má oživiť tradície

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nové podujatie Sviatok mladého vína prvý raz pripravila bratislavská samospráva. Uskutoční sa v dňoch 11. až 13. novembra a bude oslavou výsledkov úsilia vinárov, ale aj pripomienkou sviatku sv. Martina, patróna Bratislavy.

Základnými myšlienkami podujatia je posilniť historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám, spolupráca mestských častí a mesta, spolupatričnosť Bratislavy s malokarpatským vinárskym regiónom a propagácia práce podnikateľov v oblasti vinárstva a typickej gastronómie.

Nultý ročník Sviatku mladého vína sa začne vo štvrtok 11. novembra slávnostným zasadaním mestskej rady. O 16. hodine bude slávnostne požehnané mladé víno v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci. Odtiaľ sa „radní“ spolu s primátormi Pezinka a Modry odoberú na Primaciálne námestie, kde sa prihovoria k občanom a ponúknu ich mladým vínom. Po slávnostnom otvorení bude nasledovať program v podobe vystúpení folklórnych, country a rockových súborov z Bratislavy a blízkeho okolia.

V dvadsiatich stánkoch na Primaciálnom námestí a na nádvorí Starej radnice sa začne predaj vína, husaciny, lokší, pagáčikov, medovníčkov, perníkov, ale aj umeleckých sviečok, keramiky a iných suvenírov s motívom vína. Celý program potrvá do 21. hodiny, v piatok 12. novembra sa začne o 14. hodine a v sobotu 13. novembra už o 10. hodine. Každý deň sa bude predávať do 21. hodiny a do tohto času potrvá aj kultúrny program.

Predaj produkcie vína súkromných osôb, tzv. výčap pod viechou, bol súčasťou už rímskeho vinohradníctva a vinárstva. Najstaršia písomná zmienka o výčape vína pochádza z roku 45 pred Kristom. V Uhorsku bolo pôvodne právo výčapu kráľovským právom, ale privilégiom Ondreja III. z roku 1291 prešlo toto právo na mesto a jeho obyvateľov. V 16. storočí zaviedlo mesto tzv. Bannzeit, teda obdobie, keď malo mesto vyhradené právo čapovať víno. Samo mesto Bratislava vlastnilo pivnice na výčap vína z mestských viníc, na výčap sa používal podjazd Starej radnice, pivnice vo františkánskom kláštore a v „apoštolskej“ pivnici v Zelenom dome, kde boli umiestnené sudy s najkvalitnejším vínom. Na sudových dnách boli rezbárske portréty 12 apoštolov, dvanásty sud - sud Judášov - bol naplnený najlepším a najsilnejším vínom. Každý rok na sv. Martina (11. novembra) tam chodil richtár spolu s ostatnými predstaviteľmi ochutnávať nové vína.

Nové podujatie bratislavskej samosprávy Sviatok mladého vína je teda oživením a začiatkom novej tradície.

Páčil sa vám článok?