Knižné tipy na romány o velikánoch našich dejín

31.3.2021

Zdroj: Ľubo Olach

Páčil sa vám článok?

Pútavý príbeh, ku ktorému sa v mysli vraciate ešte niekoľkokrát po dočítaní knihy, je známkou kvality autora. Písať o histórii a významných udalostiach s cieľom zaujať aj mladšie generácie dokáže s ľahkosťou aj vážne básnik a prozaik Ľubo Olach.

V jeho románoch nájdete príbehy o mužoch - velikánoch našich dejín, najvýraznejších postavách medzivojnového obdobia, ktorí stáli nohami pevne na zemi aj pri odvážnych rozhodnutiach. Opisuje život diplomata Štefana Osuského, politika Vavra Šrobára a guvernéra Slovenskej národnej banky Imricha Karvaša, ktorí svojím čestným správaním a veľkorysosťou zmenili naše dejiny k lepším zajtrajškom.

 VAVRO ŠROBÁR - OSUDOVÉ PREVRATY 1918 1944 1948

Príbeh rozpráva o živote politika, ktorý aktívne zasiahol do našich dejín v troch prevratoch. Vavro Šrobár mal veľké zásluhy na vzniku Československej republiky v októbri 1918, ako minister s plnou mocou pre správu Slovenska sa postaral o odchod vojsk Maďarskej republiky zo Slovenska.

V roku 1944 sa opäť dostal do víru hlavných udalostí, keď sa stal spolu s Karolom Šmidkem predsedom povstaleckej Slovenskej národnej rady. Zúčastnil sa na rokovaniach československej vlády v Moskve a stál aj pri zostavovaní Košického vládneho programu.

Vo februári roku 1948 v snahe podporiť prezidenta E. Beneša nepodal s Janom Masarykom demisiu a zostal politicky činný v podstate až do svojej smrti.

Zdroj: Ľubo Olach

Osuský – zabudnutý diplomat

Štefan Osuský, politik a diplomat, pôsobil najmä v Paríži a Ženeve, kde bol  mimoriadne úspešný. Počas jeho celej diplomatickej kariéry však pretrvávali neutíchajúce nedorozumenia s JUDr. Edvardom Benešom.

Ako mimoriadny minister a vyslanec podpísal Trianonskú zmluvu a uviedol Slovensko na mapu sveta. Univerzita v Dijone mu udelila čestný doktorát za úspešné pôsobenie na medzinárodnej scéne  a rektor akadémie ho označil za „potulného rytiera“, teda za putujúceho ochrancu najušľachtilejších ideálov. Vo Francúzsku mu bolo udelené vyznamenanie Veľký dôstojník Čestnej légie. Vysokými vyznamenaniami si ho uctila aj Bolívia, Čile, Grécko, Luxembursko, Monako, Juhoslávia, Poľsko a Rumunsko.

Zdroj: Ľubo Olach

Guvernér Karvaš

Imrich Karvaš bol guvernérom Slovenskej národnej banky počas druhej svetovej vojny, ktorý nielen financoval Slovenské národné povstanie, ale aj ochránil slovenské zlato pred nacistami. Dokonca sa mu podarilo presunúť na stredné Slovensko množstvo financií, surovín a tovarov pre budúce potreby Slovenského národného povstania. Financmajster odboja sa však v roku 1958 ocitol vo väzení a neskoršie mu súd vymeral tridsať rokov straty slobody.

Ekonóm a národohospodár, muž s pohnutým osudom, ktorý pre Slovensko veľa riskoval, bol inšpiráciou aj pre knihu Ľuba Olacha Guvernér Imrich Karvaš.

 

Zdroj: Ľubo Olach

Knižné novinky, súťaže a tvorbu Ľuba Olacha môžete sledovať na www.luboolach.sk  alebo facebookovom profile ĽuboOlachAutor.

Ľubo Olach je známy slovenský básnik, publicista a prozaik. Písaniu kníh sa venuje 14 rokov, vydal 19  kníh a predal viac ako 25-tisíc výtlačkov. Debutoval básnickou zbierkou Keď zomriem tak nech...! Vydal zbierky básní Pri víne s bohémami, Kaviarenská poézia Ľuba Olacha, Na Paríž nepozerám zhora, Triezviem, v nemčine vyšla knižka Weine und Frauen. Venuje sa aj písaniu románov z prostredia vysokej politiky, justície a kriminalistiky. Jeho prvým románom bol Nádenník pera vo francúzskych službách, neskôr pribudli Posledné varovanie, Žraloci, Lobista, Rozhovory za oponou, Politik, Prezident, Vavro Šrobár, Advokát, Prezidentka a Guvernér Karvaš,  Osuský – zabudnutý diplomat. Novinkou je básnická zbierka Tanec so životom.

Zdroj: Ľubo Olach

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?