S výhľadom na starú Bratislavu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum pripravilo pre návštevníkov v novom tisícročí nevšednú udalosť - sprístupnenie veže Starej radnice. Je to darček pre všetkých, ktorí sa chcú oboznámiť s históriou, ale zároveň aj prežiť zaujímavý zážitok. Komplex budov Starej radnice je jednou z najvýznamnejších architektonických pamiatok Bratislavy, ktorej datovanie siaha do 14. storočia. Pri podrobnej prehliadke týchto pamiatok nikomu neunikne pohľad na vežu vypínajúcu sa nad Hlavným námestím.

1. júla bude veža Starej radnice sprístupnená každú celú hodinu. V stredu o 14.00, 15.00 a 16.00, v sobota a v nedeľu o 15.00, 16.00 a 17.00.

Interistom prijateľní súperi, slovanisti

musia do Walesu, Petržalčania v 2. kole

Tohtoročná letná futbalová dovolenka sa dala rátať na hodiny a v prípade niektorých klubov, akým bola Petržalka, sa vlastne presunula na ligovú prestávku ešte počas minulého súťažného ročníka... Jedným z dôvodov je skorý začiatok európskych pohárov, respektíve ich predkôl, ktoré sa dotýkajú najmä rozvojových krajín, kam, aj keď sa z času na čas búchame po prsiach, stále patríme!

Bratislavský Inter sa na žreb nemôže sťažovať. V druhom predkole Ligy majstrov narazí na víťaza súboja VB Vagúr (Faerské ostrovy) - Slavia Mozyr (Bielorusko) a všetko iné, okrem postupu, bude obrovským sklamaním. Prezident Interu František Šulka netajil po žrebe hlboký výdych a pre agentúru SITA povedal: ,,Sme spokojní, predpokladáme, že do 2. predkola postúpi bieloruský Mozyr. Prvý zápas odohráme vonku, čo je pre nás nepochybne výhodou. O našich možných súperoch nemáme veľa informácií, ale tréneri určite vycestujú na jeden z ich vzájomných zápasov.“ Termíny 2. predkola Ligy majstrov sú 25. júl a 1. august.

Dlhšia cesta čaká slovanistov, ktorí sa v predkole Ligy majstrov stretnú s waleským mužstvom s krkolomným názvom Cwmbran Town. Ani tento súper by nemal byť neprekonateľnou prekážkou a ak belasí nepostúpia, bude to ešte väčšia hanba ako vyradenie Famagustou... Generálny riaditeľ ŠK Slovan Roman Dubeň pre SITU prezradil: ,,Želali sme si letieť na západ a to sa nám splnilo. Viac na západ sa už naozaj nedalo... Pre nás je výhodnejšie začať na ihrisku súpera. Spokojní budeme len vtedy, keď postúpime cez Cwmbran do 1. kola. Potešilo ma, že budeme hrať v kultúrnej a futbalovo vyspelej krajine, aj keď mužstvo z Walesu je azda najťažším súperom, ktorého sme mohli dostať.“ Predkolo Pohára UEFA sa hrá 9. a 23. augusta.

Svoju premiéru v európskom pohári má už za sebou Artmedia Petržalka. V 1. kole Intertoto Cupe vyradili zverenci Dušana Galisa litevský FK Ekranas Panevežys, ale natrápili sa viac ako dosť. V prvom stretnutí na súperovom ihrisku síce uhrali nádejnú remízu 1:1, no v domácej odvete Petržalčania pozahadzovali aj nemožné a po navlas rovnakom výsledku prišlo na rad predĺženie a po ňom strely zo značky pokutového kopu. V nich už bol úspešnejší náš zástupca, čo znamenalo, že Artmedia sa v druhom kole stretne so slovinským NK Celje (to vyradilo dánsky Aarhus po výsledkoch 0:1 a 7:1!). Agentúrny hlas Dušana Galisa: ,,Vyhrali sme zaslúžene, už v prvom polčase sme si vytvorili veľké množstvo šancí, nepremenili sme ich a nakoniec bol z toho infarktový zápas. Taký je však futbal v Európe. V závere sme mali napokon aj šťastie. Chcem sa poďakovať divákom, že nás prišli podporiť v takom hojnom počte. Slovenský futbal potrebuje ťažké medzinárodné zápasy.“

Prvý duel 2. kola sa hrá 30. júna v Slovinsku, odveta je na programe 8. júla z a Starým mostom. V prípade postupu čaká na Petržalku atraktívny Sturm Graz alebo švajčiarsky Lausanne Sports.

Páčil sa vám článok?