Letná Opereta pre C.k. armádu v Starej radnici

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na rok 2001 pripadá 100. výročie viedenskej premiéry operety Sladké dievča bratislavského rodáka Heinricha Reinhardta (1865-1922). Toto dielo odštartovalo takzvanú striebornú éru viedenskej operety, ktorej zlatý vek začal o 30 rokov skôr - 10. 2. 1871 premiérou opusu „kráľa valčíkov“ Johanna Straussa Indigo.

Druhá polovica 19. storočia bola súčasne aj dobou najväčšej popularity vojenských kapiel rakúsko-uhorskej armády. Nemožno sa preto čudovať, že si vtedajšia opereta našla cestu do ich repertoáru. Ak sa chcete preniesť do čias spred 100 rokov, keď vojenskí hudobníci na promenádnych koncertoch hrali najnovšie operetné šlágre, príďte v nedeľu 8. júla na nádvorie bratislavskej Starej radnice. O 17.00 sa tu začne pôvodný program Opereta pre C. k. armádu, ktorý podľa projektu C. a k. dychového komorného orchestra pripravili mestská časť Staré Mesto a Mestské múzeum v Bratislave s finančným prispením Komunitnej nadácie Bratislava ako voľné pokračovanie minuloročných Cisárových narodenín.

Tentoraz sú pripravené zabudnuté operetné melódie spred 100 rokov v podaní C. a k. dychového komorného orchestra a spevákov Lenky Brázdilíkovej a Pavla Peschla. O ukážky vtedajšieho dámskeho oblečenia sa postará Spolek elegantních dam z Brna a operetných autorov minulých storočí pospomínajú a poohovárajú Róbert Laurinec a Boris Bačík zo Štátneho bábkového divadla. Okrem iného sa dozviete, ako Offenbach nespoznal vlastnú operetu, zistíte, že na následky dirigovania možno zomrieť, a pochopíte, prečo musí operetný autor vedieť korčuľovať.

Bratislavské operetné súvislosti Heinrichom Reinhardtom nekončia. Libreto k Straussovej Čipkovej šatke kráľovnej je od prešporského divadelného riaditeľa Heinricha Bohrmanna-Riegena, zakladateľ viedenskej operety Franz von Suppé bol v 40. rokoch 19. storočia divadelným kapelníkom v našom meste, odkiaľ napokon pochádzali aj dva blízki Straussovi priatelia: sochár Viktor Tilgner a mestský archivár Johann Nepomuk Batka. Otec Franza Lehára slúžil ako vojenský kapelník v Prešporku a jeho syn (ktorý sa neskôr stal najmladším kapelníkom v c. a k. armáde) tu chodil do školy.

Páčil sa vám článok?