Nvotove Kruté radosti prichádzajú do kín

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Do kín práve prichádza nová slovensko-česká koprodukčná snímka Kruté radosti. Štyridsaťosemročný režisér a herec Juraj Nvota je žijúcim dôkazom toho, že na celovečerný filmový debut nie je nikdy neskoro.

Komorný príbeh s otvoreným koncom nie je zaťažený komplikovanosťou deja a nesnaží sa ani vystihnúť minulosť umelou symbolikou. Nvotovi celkom poslúžila atmosféra ospalého anonymného mestečka z čias prvej republiky a konkrétne osudy jeho obyčajných obyvateľov.

Spolu so scenáristkou Scarlet Čanakyovou tak z pomaly plynúcich obrazov slovenského vidieka vykresali plastický, spočiatku nenápadný no časom čoraz zjavnejší, tragický konflikt, ktorý diváka rozhodne nenudí.

Príchod dospievajúceho dievčaťa naruší zdanlivú idylu nemenného spoločenstva a otrasie jeho „malými dejinami“. Spod nánosu ustálených zvyklostí a pretvárok sa začnú drať skutočné emócie - láska, nenávisť, priateľstvo, pochybnosti - spolu s túžbou po sebapoznaní a odhalení vlastnej identity.

Jedny z hlavných úloh zveril Nvota hercom z Čiech, Táni Pauhofovej a Ondřejovi Vetchému. Slovensko zastupujú najžiadanejšie filmové hviezdy: Anna Šisková, Ady Hajdu, Július Satinský, Csongor Kassai a ďalší.

(bd)

Páčil sa vám článok?